Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya bollhallen i Sjundeå slukar mera pengar än beräknat - vått betonggolv oroar

Från 2021
ny bollhall
Bildtext Så här såg det ut en snöig vinterdag i februari när Yle Västnyland besökte den nya bollhallen i Sjundeå. Det har varit en hel del knutar att nysta upp för kommunen för att få hallen byggd.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Den nya bollhallen i Sjundeå blir dyrare än beräknat. Det behövs ett tilläggsanslag som gör att de totala kostnaderna uppgår till cirka 1,3 miljoner euro.

Sjundeå kommun beslöt att den nya allaktivitetshallen skulle få kosta högst 1,1 miljoner euro, men nu föreslår tekniska nämnden kommunstyrelsen att ett tilläggsanslag på 208 000 euro godkänns. Det är fullmäktige som har sista ordet om tilläggsanslaget.

Kommunens bollhall blir dyrare än beräknat på grund av olika bakslag.

Tvungen bygga i delentreprenader

Det var ursprungligen meningen att förverkliga projektet som en helhetsentreprenad. Kommunen ville alltså att en entreprenör har ansvar för alla arbetsskeden.

Kommunen fick inga offerter då bygget av bollhallen konkurrensutsattes. Bygget måste därför förverkligas som delentreprenader. Det har varit utmanande och gjort att tidtabellen skjutits fram, konstaterar tjänstemännen i möteslistan till tekniska nämndens möte.

Budgeten var planerad med mycket små marginaler, och bygget hölls inte inom budgetramen då kommunen måste ändra sättet bollhallen byggdes på. Dessutom har rivningsarbetet och torkningen av strukturerna ökat kostnaderna.

Betonggolvet måste kapslas in

Betonggolvet måste också kapslas in eftersom det blivit vått av regn.

Regnet på golvet väckte en tanke om att fukt från marken kunde stiga kapillärt genom betongplattan, alltså att fukt pressas upp genom golvet. Om det här händer så kan det leda till problem med inneluften. Det här kostar kommunen 20 000 euro extra.

Sjundeå kommun måste också anställa en utomstående övervakare för projektet, vilket ledde till en tilläggskostnad på 10 000 euro.

Diskussion om artikeln