Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många nya småbarn i dagvård i Raseborg - staden anställer flera barnskötare, bland annat i Tunabo

Från 2021
Fyra personer står framför en skolbyggnad.
Bildtext Thony Wickström, rektor Annika Madsén, vicerektor Camilla Källman och daghemsföreståndare Ann Nordström framför Snappertuna skola.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Allt flera bebisar i dagvård gör att Raseborg blir tvungen att anställa flera barnskötare. Bland annat i Tunabo daghem i Snappertuna är hälften av barnen under tre år. Det betyder att fler vuxna ska se efter dem.

Antalet barn inom småbarnspedagogiken ökar i Raseborg. Det leder till att staden måste öka antalet daghemsplatser och anställa mera personal.

Bildningsnämnden beslöt på tisdagen (18.5) att öka antalet dagvårdsplatser i Mäntykoto daghem, Tunabo daghem och Björkebo daghem genom att anställa mera personal.

Snappertuna skola och en tom gård.
Bildtext Tunabo daghem som numera finns i samma byggnad som Snappertuna skola får en ny barnskötare i höst.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Tunabo daghem i Snappertuna har från hösten 19 barn. Det betyder att daghemmet behöver öka personalstyrkan med en person.

Det här måste staden göra eftersom antalet ansökningar om plats inom småbarnspedagogiken från och med hösten varit större än förväntat.

– Till exempel i Tunabo har vi jättemånga små barn, under treåringar, på kommande till dagiset i höst. Hälften av barnen i daghemmet är under tre år. Och för varje grupp på fyra barn i den åldern krävs en vuxen. Är barnen över tre år får en vuxen ha hand om sju barn, säger Ann Nordsström som är daghemsföreståndare bland annat i Tunabo daghem i Snappertuna.

– Vi har några fler platser för barn från hösten, men hur många som helst kan vi ju inte ta, väggarna kommer emot, säger hon.

Porträttbild på Ann Nordström.
Bildtext Daghemsföreståndare Ann Nordström.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Allt fler barnfamiljer söker sig till Snappertuna

Flera barnfamiljer har flyttat till Snappertuna vilket gör att antalet barn i daghemmet ökar.

Thony Wickström, som är ordförande för föreningen Hembygdens vänner i Snappertuna, säger att byn skulle få ännu fler inflyttare, men bristen på tomter är ett problem.

– Raseborgs stad äger ett område som heter Hagmanskullen och det området skulle lämpa sig för ändamålet. Området är tillsvidare oplanerat.

Porträttbild på Thony Wickström.
Bildtext Thony Wickström är ordförande för föreningen Hembygdens vänner i Snappertuna.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Vi hoppas att vi får en detaljplan eller en större plan här i Snappertuna som skulle möjliggöra byggandet, säger Wickström.

Han tillägger att den här planeringen är väldigt viktig att få gjord och gärna ganska snabbt.

– Med tanke på skolans och daghemmets existens är det viktigt att få planeringen gjord. Det finns helt tydligt efterfrågan, säger Wickström.

Snappertuna skola tar gärna flera elever - byn behöver nya tomter för inflyttning

11:30

Annika Madsén som är rektor för Snapertuna skola säger att det har skett inflyttning.

- Vi har fått en ny elev varje år, säger hon.

Ann Nordström tror att flera familjer flyttat från Ekenäs centrum till Snappertuna.


Två nya barnskötare till Mäntykoto

Mäntykoto daghem får åtta nya platser med två nya barnskötare. Tunabo daghem får fyra nya platser och en ny barnskötare. Björkebo daghem utökar med fyra nya platser och en ny barnskötare.

Staden behöver inte skaffa möbler eller annat material eftersom det redan finns i daghemmen. Det finns dessutom tillräckligt med plats för barnen.

Porträttbild på Annika Madsén.
Bildtext Annika Madsén är rektor för Snappertuna skola.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Mera personal betyder också större utgifter. Lönen för fyra barnskötare från augusti till december i år blir cirka 55 000 euro.

Prognosen i kvartalsrapporten per den 30 mars för småbarnspedagogiken visar en besparing på 83 000 euro. Det betyder att bildningsnämnden inte behöver be om tilläggsanslag.

Årslönen för fyra barnskötare med lönebikostnader blir drygt 132 000 euro.


Diskussion om artikeln