Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Infektionsöverläkaren Asko Järvinen ser ljust på sommaren men kritiskt på coronatiden: Har vi sålt våra grundläggande rättigheter för billigt?

Uppdaterad 23.05.2021 07:46.

Att coronaviruset inte har fått större spridning i Finland tror Asko Järvinen beror på att finländare är väldigt lydiga. “När man alarmerar i Finland reagerar folket”, säger han. Trots finländares lydighet tror han ändå att de kraftiga åtgärderna inte har varit onödiga, även om han ibland har bekymrat sig över hur grundläggande rättigheter har begränsats.

Infektionsöverläkaren Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har sagt det förut, och han säger det igen.

– Det är alltid lätt att sätta begränsningar, men svårare att lätta på dem.

Enligt Järvinen borde samhället öppnas upp gradvis för att det ska ske på ett så säkert sätt som möjligt.

– Det allra viktigaste är att vi fortsätter att bete oss. Alla kan inte börja leva normalt på en gång.

Hur länge det kommer att ta innan vi har en vardag som inte fylls med coronarestriktioner har varken Järvinen eller någon annan ett svar på i dagsläget. Han vågar sig ändå på en optimistisk gissning för när livet kan återgå till något som påminner om det som vi tidigare kände som “det vanliga”.

– I slutet av sommaren tror jag att vi kan ha ett ganska normalt liv igen.

Karantän i sista hand

Trots att coronasituationen har varit lindrig i Finland jämfört med i andra länder, har Järvinen stundvis bekymrat sig över de åtgärder som har vidtagits.

– Jag har varit lite bekymrad över hur man har tänkt och hur man har talat om saker. Lagen om smittsamma sjukdomar säger att karantän alltid är det sista medlet man ska ta i bruk. Allt annat ska övervägas först. 

I slutet av sommaren tror jag att vi kan ha ett ganska normalt liv igen.

― Asko Järvinen

I stället tror Järvinen att man ibland har tänkt tvärtom.

– Man verkar ha tänkt att “vågar man låta bli att sätta den här människan i karantän?”.

Som en följd av det här tankesättet har karantän använts mer än vad Järvinen anser att skulle ha behövts, och människors rörlighet och grundrättigheter har begränsats.

– Senare borde vi kanske fundera på om vi inte har sålt de grundläggande rättigheterna så att säga "för billigt".  

Onödig nedstängning?

Att med hjälp av beredskapslagen stänga ner samhället är någonting som Järvinen också till viss del ställer sig tveksam till.

– Traditionellt tänkt skulle det här inte ha behövts, men det kom kanske ändå i tid om man tittar bakåt. Sen kan man ju undra över exempelvis Kajana, där det inte fanns ett enda fall på två månader, hur mycket man skyddade barnen där med att hålla dem hemma från skolan.

Asko Järvinen i studio.
Bildtext Coronaviruset har dominerat infektionsöverläkare Asko Järvinens vardag sedan den första coronasmittan upptäcktes i Finland.

Järvinen säger att det är svårt att säga vad som har behövts och inte av de kraftiga åtgärder som vidtagits. Han tror ändå att vi till viss del har de stränga begränsningarna att tacka för att coronavirusets framfart har varit lindrig i Finland jämfört med i andra länder, men han anser inte att de har varit avgörande.

– Finländare är väldigt lydiga. Jag tror att det i stort sett är de som har lyssnat på rekommendationerna och följt dem som vi har att tacka för att det varit så pass lindrigt.

Coronaviruset har överraskat hela tiden

Redan från början har coronaviruset överraskat. Även för Järvinen kom viruset oväntat, trots att han och hans kollegor vetat att nästa pandemi kommer att komma i något skede.

– Det är alltid en överraskning. Alla vet att den kommer men ingen vet när den kommer. Det är lite som med första snön, ingen vet när, var och på vilket sätt.

Egentligen tror jag att vi har fem miljoner sanningar.

― Asko Järvinen

Att det var ett virus och inte en influensa som spreds och utvecklades till en pandemi var en stor överraskning för Järvinen, men det var inte den största överraskningen.

– Den här kraften av en epidemi som ändå drabbar bara bråkdelen av befolkningen, det har varit överraskande, säger han och fortsätter:

– Också det hur en liten mängd smittade leder till många patienter på sjukhusen, och hur hastigt det kan gå.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har Järvinen sett hur den största delen av intensivvårdsplatserna har fyllts med covidpatienter. Inte bara under förra våren, utan även under den föregående vintern.

– Jag har varit rädd för att vara tvungen att börja prioritera med andra sjukdomar. Flödet av covidpatienter har vi klarat men de andra patientgrupperna har jag varit bekymrad över. 

Fem miljoner sanningar och lika många frågor

Järvinen har sedan förra våren suttit otaliga gånger i tv- och radiosändningar för att förklara och svara på frågor om det rådande coronaläget. Frågorna har ibland varit fler än svaren han har haft.

– Egentligen tror jag att vi har fem miljoner sanningar, för alla har följt med då det har varit så aktuellt och det har inverkat på allas liv. Många gånger har jag sagt att jag inte vet och att vi inte ännu vet hur det blir.

Asko Järvinen

Trots att Järvinen har följt med och tagit del av aktuell information om coronaviruset har han själv också frågor han vill få svar på.

– Varför får vissa en svår sjukdom? Det är den viktigaste frågan i dag. Om man kunde svara på den så skulle man kanske kunna hitta ett botemedel eller ett sätt att förhindra sjukdomen. 

Virusets kraft förundrar honom då han har sett vissa insjukna väldigt svårt, men också nyckfullheten i viruset förvånar honom då han har sett andra klara av den mycket lätt.

– Vi vet att åldern är det viktigaste. Ju äldre man är desto större risk löper man att det blir en svår smitta. Men vi vet inte varför vissa blir svårt sjuka och andra inte. Det är en av de saker som vi funderar och söker svar på.  

Asko Järvinen gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 24.5 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Audio Arenan.

Se hela intervjun med Asko Järvinen på Yle Arenan:

Överläkaren Asko Järvinen: I slutet av sommaren blir livet normalt
Överläkaren Asko Järvinen: I slutet av sommaren blir livet normalt - Spela upp på Arenan