Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mera lån föreslås för Hangö Hyreshus - nu ska arbetsgrupp syna bolagets ekonomi

Två av höghusen som tillhör Hangö Hyreshus Ab, på Halmstadsgatan i Hangö.
Bildtext Bostäder som Hangö Hyreshus äger finns bland annat på Halmstadsgatan.

Bolaget Hangö Hyreshus kan få ett lån på 130 000 euro i stället för drygt 300 000 euro.

Stadsstyrelsen i Hangö har beslutat att man kan bevilja 130 000 euro ur äldreomsorgsfonden. Hangö Hyreshus hade ansökt om 320 000 euro eftersom hyreshusbolaget behöver lån för att finansiera pågående renoveringar av bolagets lägenheter.

Lånet är ännu inte klappat och klart eftersom ärendet ska vidare till grundtrygghetsnämnden. Styrelsen föreslår grundtrygghetsnämnden att 130 000 euro lånas ur fonden för att användas för att renovera Seniorhuset vid Torngatan 7.

Tio kommande år under lupp

Lånet ska betalas tillbaka inom tio år och ska godkännas av Statskontoret.

Stadsstyrelsen vill också att hyreshusbolaget kollar med Statskontoret om det är okej med en försäljning av fastigheterna Flundran och Simpan, och avslutar försäljningen med en köpare. Det finns en köparkandidat för de två husen.

Det ska också utredas om man kunde avsluta disponentbyrån Regattalämpö för att spara på administrativa kostnader.

Stadsstyrelsen beslöt dessutom att en arbetsgrupp ska analysera hyreshusbolagets ekonomi under de tio kommande åren. Hangö Hyreshus har redan länge kämpat med sin ekonomi.

Omröstning i stadsstyrelsen

Aila Pääkkö (SDP) föreslog att lånet på 130 000 skulle godkännas, men att resten av ärendet remitteras för att få mera information. Raili Peni (VF) understödde Pääkkös motförslag.

Efter omröstning vann ändå beredningens förslag med 6-2.

Birgitta Gran (VF) och Pertti Ruuska (Sannf) anmälde jäv och deltog inte när ärendet behandlades.

Hangö Hyreshus är ett hyreshusbolag som Hangö stad äger. Bolaget består av tio hyreshus och 240 hyresbostäder, uppger staden på sin webbplats.