Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norge öppnar upp gränserna för finländare

Uppdaterad 21.05.2021 20:30.
Finska flaggan, norska flaggan och EU:s flagga vaijar i vinden.

Norska regeringen har i dag meddelat om lättnader i coronarestriktionera. Också landsgränserna öppnas nu för resenärer från områden med låg coronaincidens. Detta från den 27 maj.

Nu behöver inte de som bor på Lapplands sjukvårdsdistrikts område längre vara i karantän för att korsa gränsen till Norge. Inom sjukvårdsdistriktet i sydvästra Lappland är incidensen för tillfället ännu så hög att karantänkravet bibehålls.

Norge har klassat Finlands sjukvårdsdistrikt i gula och röda områden enligt incidensantalet.

De gula områdena med låg incidens är för tillfället Östra Savolax, Kajanalands, Mellersta Österbottens, Södra Österbottens, Södra Savolax och Vasa sjukvårdsdistrikt. Från dessa områden kan man alltså resa till Norge utan att vara i karantän.

Enligt norska regeringen kommer restriktionerna att ses över igen inom en nära framtid.

Finland meddelade i går att gränserna till Norge öppnas för norska invånare som hör till lokala gränssamhällen. Till gränssamhället på den norska sidan hör gränskommunernas invånare.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Norja avaa rajaansa suomalaisille skriven av Vesa Vaarama. Översättningen är gjord av Stefanie Lindroos.

Rättelse klockan 20.30: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att ändringen börjar gälla med omedelbar verkan. Lättnaderna börjar gälla den 27 maj.