Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya vindar blåser i Korsholm inför kommunalvalet – men fusionen med Vasa bubblar under ytan

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 07:10.
Nya vindar blåser i Korsholm i kommunalvalet - Marlene, Marléne och Martin vill säga sitt - Spela upp på Arenan

För två år sedan sa korsholmarna nej till en fusion med Vasa. Även om dammet har lagt sig efter debatten, bubblar frågorna under ytan. Samtidigt tågar Sannfinländarna in i svenskbygden med rekordlånga listor i kommunalvalet.

Det återstår knappt tre veckor till sommarens kommunalval och i Korsholm ser det ut som en vanlig eftermiddag i maj. Marlene Ahlberg matar sina kaniner på bakgården, Marléne Östersund sjunger i sitt vardagsrum och Martin Ahlskog småpratar med sina elever på den finska skolans gård.

Snart avgörs ändå stora frågor för kommunens framtid och där vill de alla tre vara med och säga sitt.

Vasa bestämmer om alla stora frågor medan vi här i Korsholm pynjar med små saker. Vi borde få vara med och bestämma där

― Martin Ahlskog, MSK, Korsholm

Martin Ahlskog ställer upp i kommunalvalet för föreningen Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö som varit den näst största gruppen i Korsholms fullmäktige. Han har suttit i fullmäktige redan under tre perioder och för två år sedan röstade han ja till en kommunsammanslagning med grannstaden Vasa.    

Man tittar in i kameran
Bildtext Martin Ahlskog med sin grupp MSK vill ha en fusion med Vasa: "Tillsammans är vi större. Nu när social- och hälsovården dessutom går in för större enheter så blir inte så mycket kvar i kommunen".
Bild: Yle / Roy Fogde

Varken för honom eller hans grupp är frågan slutdiskuterad. Han tror att MSK kommer att ta upp fusionsfrågan på nytt under nästa fullmäktigeperiod.  

– Jag tycker fortfarande vi ska gå ihop med Vasa. I Vasa finns hamnen, flygplatsen, järnvägen och batterifabriksområdet. Dessutom arbetar större delen av korsholmarna där. Går det bra för Vasa, går det bra också för Korsholm, säger Ahlskog.  

Nej till Vasa fick henne att ställa upp

Marlene Ahlberg är ett nytt namn på Svenska folkpartiets kandidatlistor i kommunalvalet. Det var speciellt fusionsdebatten som väckte hennes intresse för lokalpolitiken.

– Jag är starkt emot en fusion, säger Ahlberg som vill kämpa för ett självständigt Korsholm.

Kvinna med hund i famnen
Bildtext Marlene Ahlberg från SFP vill involvera skolor och föreningar i integrationen av nya korsholmare i närsamhället.
Bild: Yle / Roy Fogde

Ahlberg vill värna om närdemokratin, men är framförallt rädd för de språkliga konsekvenserna om Korsholm skulle slås samman med Vasa. Majoritetsspråket skulle ändras till finska.  

– Korsholm som en stor svenskspråkig majoritetskommun skulle försvinna, vilket skulle försvaga Svenskfinland, säger Ahlberg.

Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö har endast godkänt sådana kandidater i kommunalvalet som förespråkar en Vasafusion. Inom Svenska folkpartiet får kandidaterna ha olika åsikter i frågan men enligt Tomas Bäck, ordförande för det lokala SFP, har man ändå valt att som parti hålla låg profil i frågan inför valet. Målet är att under den kommande fullmäktigeperioden fortsätta som självständig kommun, säger Bäck till Svenska Yle. 

Martin Ahlskog från MSK blir provocerad av att ett parti verkar tysta ner frågor innan väljarna har fått säga sitt.

– Ingen, åtminstone från SFP, pratar just alls om den här kommunsammanslagningen. Jag tycker man borde prata mera, så att väljarna vet vad kandidaterna tycker om frågan, säger Ahlskog.

Helsvensk dansbandsstjärna blev sannfinländare 

I sommarens kommunalval överraskar rekordmånga korsholmare med att ställa upp på Sannfinländarnas listor. Listan på elva namn är längre än Socialdemokraternas. De har nio kandidater. 

Ett av sannfinländarnas nya ansikten är totalt svenskspråkiga Marléne Östersund, sjukhussekreterare och lokal dansbandsstjärna. 

– Mina föräldrar har alltid röstat på Svenska folkpartiet men jag har aldrig riktigt känt mig hemma där. Nu kan jag säga att jag har hittat den grupp jag trivs i. Vi tycker om vårt land, vårt Finland, och det ska vara det viktigaste om man talar om ekonomiska frågor och sådant. 

kvinna ler
Bildtext Marléne Östersund turnerade runt på dansbandsscenerna mellan åren 2014 och 2019. Idag ställer hon upp för Sannfinländarna i kommunalvalet.
Bild: Yle / Roy Fogde

I fusionsfrågan tar Sannfinländarna ingen klar ställning och kandidaterna får tycka hur de vill. Marléne Östersund vill att frågan ska vädras igen.  

– Det ska inte tystas ned! Jag tror att tanken fortfarande finns i människors huvuden. Min personliga åsikt är att en sammanslagning med Vasa inte är bra, men möjligen med en annan kommun. Vörå-Oravais är en möjlighet – och så har vi ju Malax. Det skulle vara jätteintressant att se hur det skulle se ut, funderar hon.  

Politik, dansband och sannfinländska vindar

Hittills har Sannfinländarna bara haft ett mandat i Korsholm, medan SFP har haft 35, MSK 4 och SDP 2. Hur den långa kandidatlistan kommer att påverka det slutliga fullmäktige, är det korsholmarna som bestämmer i kommunalvalet i juni. 

Martin Ahlskog från MSK välkomnar nya ansikten till politiken i Korsholm. Marlene Ahlberg från Svenska folkpartiet å sin sida är oroad för att Sannfinländarnas politik skulle föra med sig främlingsfientlighet i kommunen.  

– Om det kommer in krafter som inte jobbar för sådana värden som medmänsklighet så är det klart att vi kommer att jobba mot en sådan politik, säger hon.   

Politik och dansband har mycket gemensamt. Prat bakom ryggen och hat finns alltid där

― Marléne Östersund, Sannf, Korsholm

Marléne Östersund har hittills av bekanta fått mest förvånade reaktioner på att hon kandiderar för Sannfinländarna. Än så länge har hon ändå inte blivit utskälld, säger hon med ett skratt.

– Några riktigt arga ord har jag faktiskt inte ännu hört. Och det har varit riktigt okej att prata med människor från andra partier. Men visst vet jag att politik och dansband har mycket gemensamt. Prat bakom ryggen och hat finns alltid där bakom scenen när lamporna släcks, säger Östersund.

Diskussion om artikeln