Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu fylls lokalerna i Vasa centrum igen: "På bara en månad har läget förbättrats rejält"

Från 2021
Max Jansson med munskydd.
Bildtext Max Jansson berättar att de för diskussioner med flera olika aktörer men inget är klart, på grund av corona har förhandlingarna dragit ut på tiden.
Bild: Yle/Isabella Lindell

Lokaler i Vasa står inte längre tomma i samma utsträckning som tidigare. På bara en månad har läget förbättrats rejält, berättar Max Jansson, vd på Visit Vasa. Men han vädjar ännu till alla att handla lokalt.

En återkommande diskussion i Vasaregionen är hur man kan bevara livskraften i Vasa centrum.

Butikerna har blivit färre. Detta beror bland annat på näthandeln och på att köpcenter i utkanten av staden blivit allt vanligare.

Max Jansson på Visit Vaasa berättar att det senaste året har varit extra jobbigt för företagare på grund av coronan.

Men nu börjar läget vända.

Personliga tjänster allt viktigare

– Det finns en mer positiv syn idag än för ett halvår sen, när det var väldigt nere. Kundkretsen har ökat igen, det ser vi i statistiken, säger Jansson.

– Man måste ta någonting positivt ur coronan. Och jag tror att man börjat prioritera nära personliga tjänster och förstå att de är ännu viktigare än att sitta framför en dator.

Förra veckan hade Shopping Vasa möte med sina samarbetspartners för att bland annat diskutera utveckling av gågata, torg och fastigheter.

– Det som kanske är mest spännande är att det, enligt butikernas förbund, sägs att inom tio år har 40 procent av de traditionella stenfotsaffärerna försvunnit eller ombildats till något annat. Så vad vi nu diskuterar är hurudan service människor vill ha i kärncentrum.

Mer och mer börjar välmående få en viktig roll och jag tror att det kommer bli ännu viktigare efter pandemin, för människor måste få umgås med människor

Det som diskuterats omfattande under Shopping Vasas möte är välmående, vilket omfattar allt från att gå ut och äta till smink och massage.

– Mer och mer börjar välmående få en viktig roll och jag tror att det kommer bli ännu viktigare efter pandemin, för människor måste få umgås med människor, säger Jansson.

– Och sen det här att kunna gå och shoppa och se det som en upplevelse. Det är många som säger att de saknat det när de bara suttit hemma framför datorn.

Brett utbud

I Vasa finns det strax under 700 lokaler inom Vasa centrum, Klemetsö och Stenhaga. Av dessa står ett trettiotal lokaler tomma just nu.

Max Jansson menar att de tomma lokalerna står på väldigt synliga platser och att det därför ser ut som att läget är värre än det är.

Enligt Jansson är butiksutbudet brett. Han anser också att de olika shoppingområdena i Vasa kompletterar varandra. Men en typ av butiker saknas.

– Det som det kommer mest frågor om är skobutiker. Och utmaningen där är att folk idag beställer så mycket via nätet. Jag skulle aldrig våga beställa mina skor via nätet. Hur ska jag veta om jag tar för stora eller små skor? Och så står man där utan skor.

Handla lokalt

Så sent som förra veckan öppnade ett nytt café i Vasa. Samtidigt pågår det förhandlingar med andra företag, men det drar ut på tiden på grund av coronan.

– Det pågår hela tiden sådana här ganska stora förhandlingar. Det finns förhandlingar som skulle kunna pågå i tre år nu på grund av pandemin. Förhoppningsvis kan vi gå ut med något inom kort, men det är helt och hållet upp till dem, säger Jansson.

– I och med alla stora beslut som nu kommit till Vasaregionen har det börjat ge en signal åt oss i business-världen – och inom mat-, restaurang- och shoppingvärlden – att det igen börjar finnas en större tro på Vasa.

Jansson berättar att företagare som kämpat sig igenom coronan nu börjar se en ljusning i det hela. Bara för en månad sedan var läget mycket dystrare. Vändningen beror bland annat på Vasabornas ändrade konsumtionsvanor.

– Det har inte bara att göra med att det är sommar nu, utan folk börjar faktiskt förstå att använda sig av lokala tjänster. Det här är en vädjan som jag säger till alla lyssnare: handla lokalt, gå till butik när du kan. Allt behöver inte beställas på nätet.

Diskussion om artikeln