Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Hockey-VM är äntligen tillbaka! Lejonen ställs mot tuffa och oförutsägbara USA i premiären

Uppdaterad 22.05.2021 11:52.
Jukka Jalonen instruerar spelare under träningar.
Bildtext Jukka Jalonen har fått jobba på sitt spelkoncept med spelarna i flera veckor. Nu får vi se om det bär frukt.

Den första matchen i ett ishockey-VM är sällan avgörande. Men både Finland och USA vill ändå få en smakstart på årets turnering i Riga. Den här gången kommer Lejonen in som snäva förhandsfavoriter.

Finland–USA

Herr-VM i ishockey, gruppspel i Riga, Lettland

Start klockan 16.15 lördag 22 maj. Chatta om matchen på Yle Sportens webbplats!

Utgångsläget: Nu sätts förberedelserna på prov

Nej, man förlorar inte ett VM i den första gruppspelsmatchen. Men samtidigt kan en lyckad prestation lägga grunden för resten av turneringen.

Det senaste beviset på det? Den första gruppspelsmatchen mot Kanada 2019. Då skrällde det totalsågade Finland med en imponerande seger över guldtippade Lönnlöv – och frågar man till exempel Kevin Lankinen var det den segern som gav laget tro i att det här ju faktiskt kan gå vägen.

Den gången hjälpte det förstås att ha en supertalang i Kaapo Kakko i truppen som stod för ett av turneringens snyggaste mål direkt. Finns det någon som stiger fram lika synligt den här gången?

För USA:s del är det faktiskt det som kan krävas. Den amerikanska truppen har inte fått spela tillsammans alls inför VM – samtidigt som Lejonen har fått slipa på konceptet i flera veckor.

Det är ingen slump att Jukka Jalonen inte valde att plocka in spelare som inte skulle ha hunnit till EHT-turneringen i Tjeckien. Finland ska vara mer förberett och borde spela bättre som lag.

Tidigare möten

Finland och USA har mötts i fem VM-turneringar på raken.

2015 slog USA Finland med hela 5–1, året efter det slutade matchen i en blåvit 3–2-seger. 2017 och 2018 vann Finland med 2–0 respektive 6–2 – och i gruppspelet 2019 lyckades USA slå de blivande världsmästarna med 3–2 efter förlängning.

Som sagt, en gruppspelsmatch berättar aldrig hela sanningen.

USA har ändå stundvis varit en kvistig motståndare för Lejonen. Framför allt har en aggressiv forecheck kunnat sätta käppar i hjulen för de finländska spelöppnarna i tidigare gruppspel. Fart och fläng lär det bli den här gången också.

Håll ögonen på

Finland – Anton Lundell

HIFK-talangen var imponerande i EHT-turneringen i Tjeckien och lär nu få inleda som ytter, vilket borde ge honom mer spelutrymme i offensiven. Om Kaapo Kakko var utropstecknet tidigt under turneringen 2019 har Lundell förutsättningarna att vara det 2021.

Jukka Jalonen stoltserade ju ändå med att det finns en hel del ungdomlig iver i laget. Utan lika stort defensivt ansvar som han skulle ha som center kan Lundell mycket väl bjuda på lite fördomsfri och framför allt anfallsglad hockey redan i premiären. Det gjorde han också i junior-VM vid årsskiftet.

USA – Conor Garland

Arizona Coyotes-anfallaren noterades för sammanlagt tolv mål och 27 assist på 49 matcher, vilket är ett hyfsat saldo. Garland är ett av truppens få snäppet större NHL-affischnamn och har förväntningar att leva upp till.

Dessutom stod Garland för 2+5 i säsongens fyra sista matcher, vilket tyder på att formen är farligt bra. Är oerhört kvick, tämligen kortvuxen för att vara NHL-forward och kan mer än väl trivas i den förhållandevis gigantiska rinken i Riga.

Tipset: Finland tar en uddamålsseger

Det här kommer inte att vara vackert. Men Lejonen känner varandra mycket bättre än vad lirarna i USA gör. Det borde vara och kommer att vara tungan på vågen den här gången. 3–2 till Finland.

Chatta om matchen på Yle Sportens webb med start klockan 16!

Finlands kedjor:

38 Teemu Turunen – 22 Arttu Ruotsalainen – 25 Jere Karjalainen
55 Atte Ohtamaa – 7 Oliwer Kaski

21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
3 Olli Määttä – 2 Ville Pokka

76 Jere Sallinen – 13 Mikael Ruohomaa – 15 Anton Lundell
6 Tony Sund – 40 Petteri Lindbohm

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
52 Mikael Seppälä – 50 Miika Koivisto

Målvakt:
45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Diskussion om artikeln