Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu inleds rättegången i 33 år gamla mordfallet på Viking Sally – dansk medborgare står åtalad för mord och mordförsök

Från 2021
Klaus Schelkle och Bettina Taxis i Stockholm innande steg ombord på Viking Sally.
Bildtext Det unga paret var på interrail och bestämde sig för att ta Viking Sally från Stockholm till Åbo.
Bild: Polisen.

I dag inleds rättegången mot en dansk man född 1969 för mordet och mordförsöket som skedde ombord på M/S Sally sommarnatten den 28 juli 1987. Fallet är unikt eftersom det är sällan som en undersökning återupptas efter en så lång tid. Åklagaren i fallet förhåller sig ändå till arbetet på samma sätt som till vilket annat fall som helst.

Rättegången äger rum vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.

Det är specialiståklagare Heidi Röblom som tillsammans med distriktsåklagare Kai Selander representerar åklagarsidan. Fastän Röblom ser säregenheter i fallet så förändrar det inte hennes sätt att närma sig det förberedande arbetet.

– Alla fall är ju på sitt sätt unika. Det enda andra liknande fallet jag kan komma att tänka på är Bodom-fallet. Helt vardagsmat är det ju inte, men inte skulle jag säga att det här är ett helt och hållet unikt fall.

Röblom berättar att hon förberett sig inför fallet så som hon också annars brukar. Det är inte ovanligt i dagens läge att ha ett fall med internationella anknytningar.

– Det som kanske har skiljt sig från andra rättegångar är medieintresset som det här fallet för med sig. Vilket inte överraskar, berättar Röblom.

Om allt går som planerat och inget oförutsett händer så kommer fallet att behandlas under denna vecka och det är Röbloms förhoppning att processen kommer att vara färdig inom någon vecka.

– Det är alltid svårt att förutse hur tidtabellerna håller. Sedan är det upp till tingsrätten, beroende på deras arbetssituation, att ge domen. Det kan ta från en vecka till högst någon månad innan en dom kan ges, säger Heidi Röblom.

Mycket är ännu sekretessbelagt

Eftersom rättegången endast är i startgroparna för tillfället finns det mycket information som ännu är sekretessbelagd. Det finns också många frågetecken i fallet som inte allmänheten fått svar på ännu.

Ett sådant frågetecken har varit varför den misstänkte mannen, som själv påstås har erkänt mordet, inte häktats.

– Jag kan inte i det här skedet kommentera vad som ligger bakom det beslutet, säger Röblom.

Något annat som också faller innanför den här sekretessen är orsaken till varför åtal nu väcks. Det är oklart om vilka sorters bevis som uppdagats för att nu återuppta fallet efter en så lång tid. Dessutom kan inte Röblom heller kommentera vilka chanserna är för att man kan nå en fällande dom i rättegången.

Grafik över hur det såg ut på Viking Sallys däck då offren hittades. En rödfärgad figur ligger och en annan rödfärgad figur lutar sig mot en vägg då tre blåfärgade figurer kommer fram till dem.
Bildtext Mordet lär har skett på det övre däcket som låg nära helikopterplatformen, men mordplatsen har också länge bestritts av olika källor.
Bild: Ilkka Kemppinen

Försvaret bestrider anklagelserna

Enligt Yles uppgifter baserar sig åklagarnas bevis troligtvis på indicium. Det vill säga bevis som inte direkt bevisar skuld, men som i sin helhet pekar på en persons skuld. Motsatsen till detta skulle vara tekniska bevis.

Försvaret i rättsprocessen är ändå säkra på att åklagarna inte har tillräckliga bevis för att en fällande dom ska kunna konstateras. Försvaret kommer att bestrida anklagelserna i den kommande rättegången.

– Vi ser inte att åklagarna skulle ha presenterat några nya bevis. Vi har å andra sidan bevis för att anklagelserna inte stämmer, säger advokat Martina Kronström.

I fallet dog 20-årige Klaus Schelkle och hans dåvarande flickvän Bettina Taxis led svåra skador och vaknade senare ur en lång koma. Paret hade åkt på interrail och tog Viking Sally från Stockholm till Åbo.

Diskussion om artikeln