Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tidigare Premier League-tränare deltar i Portugals VM-rally – tredubbla punkteringar förstörde Emil Lindholms dag: "Obeskrivlig känsla"

Från 2021
Uppdaterad 21.05.2021 22:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
Neuville körde ut i den sjunde specialsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hyundai fick en drömstart på det portugisiska VM-rallyt, men på eftermiddagen tvingades stallets stjärna Thierry Neuville avbryta. I WRC3-klassen hade Emil Lindholm enorma punkteringsbesvär – i samma klass har han sällskap av arbetslösa tränarstjärnan André Villas-Boas.

Hyundai rivstartade Portugals VM-rally och hade tre förare i topp på fredagsförmiddagen.

Drömläget förstördes på den sjunde specialsträckan. Då körde Thierry Neuville ut och förstörde sin bil ordentligt – belgarens rally var över. Bakom honom fick Toyotas Elfyn Evans tidskompensation efter att han tvingats köra i dammolnet.

– Det där var ett klassiskt misstag i form av en för hög situationshastighet. Det är ganska sällsynt att noten är för snabb, vilket var Thierrys förklaring, funderade Yles expert Miikka Anttila.

Se utkörningen genom att klicka på artikelns huvudbild!

Efter öppningsdagens åtta etapper är det Neuvilles stallkamrat Ott Tänak som leder, sex sekunder före Toyotas Elfyn Evans. Hyundai-föraren Dani Sordo är trea.

Kalle Rovanperä hade en ganska ojämn dag. Toyota-löftet inledde rätt trevande, men efter att ha justerat på en del inställningar tog han hem den fjärde specialsträckan.

Inför lördagen ligger finländaren på sjätte plats, en knapp halvminut efter Tänak.

– Det här var verkligen inte någon bra dag, men morgondagen är lång, med tanke på till exempel däckval, summerade Rovanperä i Yles sändning på fredagskvällen.

Punkteringsmardröm för Emil Lindholm

I WRC3-klassen inledde Emil Lindholm lovande. Skoda-föraren höll sig bland de tre bästa i klassen under de fyra första etapperna, men sedan började motgångarna.

Ingåföraren drabbades av punkteringar både på den femte och den sjätte specialsträckan. När han skulle köra till den sjunde sträckans start upptäcktes ytterligare en punktering – i brist på fler reservdäck fick Lindholm ge upp.

– Jag kan inte ens beskriva hur det känns just nu, deppade Lindholm på Twitter.

Lindholm fortsätter att köra i rallyt i morgon.

Arbetslösa tränarprofilen deltar

I samma klass som Lindholm deltar en världskänd fotbollstränare. Portugisen André Villas-Boas är arbetslös efter att han lämnat den franska storklubben Olympique Marseille i vintras.

43-åringen har tidigare deltagit – och kraschat – i Dakarrallyt år 2018. Nu ligger Villas-Boas på 15:e plats av de 16 i klassen som kört hela öppningsdagen, och portugisen var drygt 12 minuter långsammare än ledaren Yohan Rossel.

Villas-Boas har tränat klubbar som Chelsea och Tottenham under karriären.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tidigare Premier League-tränaren Villas-Boas deltar i Portugals VM-rally - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Portugals VM-rally 8/20:

1. Ott Tänak Hyundai 1.22.35,0

2. Elfyn Evans Toyota +6,0

3. Dani Sordo Hyundai +9,0

4. Takamoto Katsuta Toyota +15,4

5. Sebastien Ogier Toyota +24,0

6. Kalle Rovanperä Toyota +28,9

7. Gus Greensmith M-Sport Ford +1.02,3

8. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +1.33,5

9. Esapekka Lappi Volkswagen +3.34,9 (WRC2)

10. Nikolai Grjazin Volkswagen +3.37,1 (WRC2)

11. Teemu Suninen M-Sport Ford +3.44,7 (WRC2)

12. Oliver Solberg Hyundai +4.02,5 (WRC2)

Den nionde specialsträckan börjar klockan 10 på lördagen och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln