Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg betalar en halv miljon euro i årshyra för Villa Pentby – kvadrathyran är lägre än på Esperis lokal i Ekenäs

Från 2021
En skylt med texten "Attendo, Villa Pentby", i bakgrunden äldreboendet.
Bildtext Attendoskyltarna försvinner när staden nu tar över. I vintras berättade Regionförvaltningsverket om allvarliga brister i vårdkvaliteten på boendet. Attendo ansåg att de krävda förbättringarna i bland annat personalstyrka var orimliga.
Bild: Yle/Taisto Lapila

"Attendos pris är skäligt i jämförelse." Det säger Raseborgs stads social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg.

I dag (24.5) tar Raseborgs stad över äldreboendet Villa Pentby i Karis av vårdbolaget Attendo.

Raseborg betalar en månadshyra på 39 000 euro till Attendo för fastigheten. Dessutom betalar staden ett par tusen euro i månaden för vissa inventarier såsom sängar. Per år blir hyreskostnaden närmare en halv miljon euro.

Kvadratmeterhyran på Villa Pentby i Karis är ändå lägre än på till exempel boendet i Gammelboda i Ekenäs dit klienterna på gamla Hagahemmet har flyttats. Gammelbodafastigheten hyr staden av ett annat vårdbolag, Esperi.

Per kvadratmeter blir hyran på Villa Pentby lite över 14 euro i månaden. I Gammelboda är månadshyran cirka 17 euro per kvadratmeter.

Byggnad med vit och mörgrå träfasad. Veranda med ramp för rullstol. Flera vita byggnader i bakgrunden.
Bildtext Äldreboendet Hagahemmets klienter flyttade för en tid sedan från Ekenäs centrum till Gammelboda (på bilden) där staden hyr lokaler av vårdbolaget Esperi. Arkivbild.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Staden betonar också att hyrorna inte är helt jämförbara. Prisskillnaden är i verkligheten ännu större eftersom det billigare priset på Villa Pentby också innehåller fastighetsskötseln. I Esperifastigheten sköter däremot stadens tekniska sektor fastighetsarbetet och fakturerar sedan social- och hälsovårdssektorn för arbetet.

På stadens eget boende Villa Anemone i Karis uppbär stadens tekniska avdelning hyra av social- och hälsovården. Månadshyran ligger på 11,44 euro per kvadratmeter.

"Attendos pris är skäligt i jämförelse"

Det är inte Attendo som äger Villa Pentby-fastigheten i Karis utan Attendo är hyresgäst i huset. Attendo har ett 20-årigt avtal med fastighetens ägare.

Ägaren, bolaget Tyvene, har inte velat bryta hyresavtalet med Attendo och därför hyr staden i stället huset av Attendo. Attendo upphör med sin verksamhet vid boendet efter hård myndighetskritik för brister i vårdkvaliteten.

Social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg vid Raseborgs stad vet inte om hyran staden betalar är densamma som Attendo betalar till ägarbolaget Tyvene.

"Jag har ingen vetskap om det men Attendos pris är skäligt i jämförelse", säger Öberg.

Benita Öberg
Bildtext Benita Öberg är social- och hälsovårdsdirektör i Raseborg.
Bild: Maria Wasström / Yle

"Skriftligen har vi inte sett att det är exakt samma summa men ärendet har diskuterats och är under arbete", säger för sin del Anna Friberg som är chef för utrymmesförvaltningen och jobbar på stadens tekniska avdelning.

kvinna i bygghjälm på bygge
Bildtext Anna Friberg, här vid skolbygget i Svartå, ansvarar för fastighetsförvaltningen i Raseborg.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Personalen på Villa Pentby får Raseborg som arbetsgivare

Villa Pentby är ett boende med fyra avdelningar och 60 platser. För närvarande är klientantalet endast omkring 40.

När verksamheten nu förs över på Raseborgs stads ansvar, övergår enhetens nuvarande personal, över trettio personer, till Raseborgs stad som så kallade gamla arbetstagare.

Överlåtelsen har redan godkänts i social- och hälsovårdsnämnden. I kväll ska stadsstyrelsen i Raseborg godkänna att det också inrättas en ny tjänst som boendeenhetschef för Villa Pentby.

Diskussion om artikeln