Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konstnären David Still avbildar Vörå i en "kedja" av oljemålningar

En bildkonstnär iklädd regnkläder står vid sitt staffli
Bildtext David Still vid staffliet

Från kyrkan, ner till kvarnstugan, vidare mot Norrvalla... I en sammanhängande "kedja" av små oljemålningar avbildar konstnären David Still under maj månad kända vyer och objekt i Vörå.

-Jag har tänkt måla längs med hela Vöråvägen ut till Riksåttan, säger David. Det kommer sammanlagt att bli ett trettiotal konstverk.

Den här dagen står David invid Vörå kyrka och målar. Det är en regnig och kylig dag, så David ställt sitt staffli under en gran och satt fast ett paraply som regnskydd.

En oljemålning av ett rött hus
Bildtext Rökiö kvarnstuga hägrar i fjärran.

På den lilla, postkortsstora duken börjar tavlan så småningom vara klar. Till höger syns en del av kyrkan, till vänster en trädstam och i mitten, på avstånd, syns Rökiö kvarnstuga.

- I varje tavla ska man på avstånd se det som jag står nära i nästa tavla. Det blir en kedja av tavlor, säger David.

Följande tavla kommer således att målas invid kvarnstugan och blicken kommer att vara riktad mot Norrvalla.

Målar i alla väder

David Still berättar att han fick idén till projektet för ett år sen, då han körde en hel del längs både Vöråvägen och Riksåttan.

- Jag  började fundera att "där skulle man kunna ställa sig, där finns ett fint flyttblock" och så vidare. Det är de här sakerna som många ser, men inte tänker på då de pendlar fram och tillbaka.

David försöker hinna med att måla två tavlor per dag. Tempot är forcerat och han säger att han redan ligger efter lite i tidtabellen.

- Från början vid mitt hem på Rejpeltvägen och hela vägen längs Vöråvägen fram till Kaitsor så har jag räknat med ett trettiotal tavlor på en månad.

David målar i alla väder. Han säger att han om han skulle stanna hemma för att det kommer några droppar så kommer han aldrig att bli klar.

En konstnär står vid ett staffli och målar av en kyrka
Bildtext Vissa dagar behövs paraply

- I dag går det rätt bra fastän det regnar, men i måndags kom det en riktigt häftig åskskur. Det blev så vått att till sist var pensel, palett och tavla dränkta och oljefärgen lossnade inte längre från penseln. Då var det bara att packa ihop för den dagen.

Vädret påverkar också kompositionen. Det är regnigt så blir skogen till en grågrön massa - i solsken skulle den se helt annorlunda ut.

- Jag vill ha variation i både motiv, storlek, vinklar och färger. Storlekarna är beroende av att jag har köpt en massa ramar på loppis och får måla tavlor som passar i ramarna.

Verklighet och fantasi

Nu är det landskap som gäller, men annars är det mest fantasy och science fiction som David ägnar sig åt. De två världarna kompletterar varandra.

- Att måla från verkligheten tillåter mig att hitta på fantasiverkligheter som kan verka mer trovärdiga, säger han.

Det var också fantasy- och scifi som väckte Davids intresse för konst. Den amerikanska illustratören James Gurneys böcker om "Dinotopia" gav en av de första insikterna att det faktiskt var någon som målat bilderna i böckerna.

- James Gurney är också väldigt aktiv med att måla ute i fält, just för att få information till sina fantasibilder. Så han är en inspiration både inom scifi och att stå ute i regnet och måla.

Speldesign

Då projektet är avslutat är tanken att tavlorna ställs ut i Vörå huvudbibliotek. Det ska ske i samband med Vörådagarna i slutet av juni.

- Vi får se vad omständigheterna tillåter, om det blir någon vernissage. Åtminstone i små grupper ska väl folk våga komma till biblioteket för att se på bilderna.

Keräilykortteja.
Bildtext Att jobba med Magic: The gathering vore intressant, säger David.

Härnäst har David Still ett intressant illustrationsprojekt på gång. Det handlar om ett kortspel som en amerikan har utvecklat och ska ge ut.

- Jag kommer att sköta både illustrationerna och den grafiska designen. Det blir nog ett par månaders projekt att genomföra.

Kortspelet är Davids första steg från att mest ha illustrarat bokomslag nu också satsa på spel. Vågar han drömma om att kanske en dag få arbeta med kortspelet Magic: The gathering?

- Vem vet, kanske det här första kortprojektet ger möjligheten att få in foten där så småningom. Det skulle nog vara roligt, säger David.

Konstnären David Still avbildar Vörå i en "kedja" av oljemålningar
Konstnären David Still avbildar Vörå i en "kedja" av oljemålningar - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln