Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonom till HS: Marins förslag om ökad progressivitet skulle höja kommunalskatten för personer som tjänar över 4 000 euro i månaden

Från 2021
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin valmistautui Pasilassa Ylen kuntavaalitenttiin 20. toukokuuta.
Bildtext Statsminister och SDP:s ordförande Sanna Marin deltog i Yles kommunalvalsutfrågning i torsdags.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsminister Sanna Marins (SDP) förslag att öka progressiviteten i kommunalskatten skulle innebära höjd skatt för personer som tjänar över 4 000 euro i månaden, bedömer Kommunförbundets chefsekonom Minna Punakallio i Helsingin Sanomat.

Marin tog upp saken under Yles ordförandeutfrågning i torsdags.

Enligt Punakallio skulle Marins förslag kräva en större skattereform om man vill undvika flitfällor. 

– Eftersom Marins mål är att den totala skatten inte nödvändigtvis behöver stiga, skulle förändringarna rikta sig mot medel- och höginkomsttagare, alltså människor som tjänar 50–60 000 euro i året och uppåt, säger Punakallio till HS.

Dessutom tror Punakallio att en ökad skatteprogressivitet skulle leda till större klyftor mellan olika kommuner. De kommuner som har många höginkomsttagare bland sina invånare skulle få in mer skattepengar än andra.

Vd:n för Skattebetalarnas centralförbund skeptisk

Enligt HS har progressiviteten i kommunalbeskattningen ökat under de senaste 20 åren.

Skattebetalarnas centralförbunds vd Teemu Lehtinen sa i fredags till Yle Uutiset att han inte tycker att Marins förslag är motiverat. Han anser att kommunalskatten redan nu är tillräckligt progressiv. 

Det som gör kommunalskatten progressiv är att låginkomsttagare får göra större avdrag än höginkomsttagare. För tillfället stiger kommunalskatten ganska brant mellan årsinkomster på 20 000 och 40 000 euro, för att sedan plana ut.

En person som tjänar 20 000 euro i året betalar i år i genomsnitt 3,8 procent i kommunalskatt, för en årsinkomst på 30 000 euro är genomsnittet 11,4 procent och för 60 000 euro 17, 3 procent. 

Tjänar man över 100 000 euro är kommunalskatten i snitt 17,9 procent. Om man har en årsinkomst som är lägre än 16 000 euro behöver man inte betala någon kommunalskatt överhuvudtaget.

Källor: Helsingin Sanomat, STT, Yle Uutiset