Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Analys: Då Centerbasen Annika Saarikko blir finansminister heter den nya kultur- och vetenskapsministern med stor sannolikhet Hanna Kosonen

Från 2021
Uppdaterad 22.05.2021 20:55.
Vetenskaps- och kulturminister samt blivande finansminister Annika Saarikko (C) med ett svart munskydd. Ovanpå bilden på Saarikko en bild på redaktör Markus Ekholm och ett citattecken. Bildmontage.
Bildtext Under ramförhandlingarna på Ständerhuset var det partiordförande Annika Saarikko som förde Centerns talan. Finansminister Matti Vanhanen hade en mera undanskymd roll.
Bild: Lehtikuva, Yle (bildmontage)

Det var ingen överraskning att finansminister Matti Vanhanen ger plats för partiordförande Annika Saarikko. Finansministerposten är nämligen regeringens näst tyngsta post efter statsministerposten.

Det är alldeles naturligt att Centerns partiordförande sitter på finansministerstolen. Att ett ministerbyte var snart förestående fick vi en fingervisning om under ramförhandlingarna, då Centern representerades av partiordförande Annika Saarikko.

Partifullmäktige samlas på onsdag för att utse Annika Saarikko till finansminister. Det här är fullständigt klart efter att Annika Saarikko och Matti Vanhanen i en intervju för Maaseudun Tulevaisuus berättar om sina planer. Annika Saarikko kommer att få som hon vill.

Helt på egen hand utser hon däremot inte sin efterträdare på kultur- och vetenskapsministerposten.

Hanna Kosonen kävelee kadulla Merihaassa.
Bildtext Hanna Kosonen har goda relationer till partiordförande Annika Saarikko och kommer från östra Finland.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Den nya kulturministern ska vara “öppen och nyfiken”

Kraven på den nya kulturministern lär vara att hen är “öppen och nyfiken”. Hen får gärna vara kvinna och från norra eller östra Finland.

Här kan det finnas flera intresserade.

En av dem är riksdagsledamoten Hanna Kosonen, som vikarierade Annika Saarikko på posten redan då Antti Rinne (SDP) ledde regeringen.

Centerfolket lär ha varit nöjt med Hanna Kosonens insatser och Kosonen har själv beskrivit jobbet som hennes “drömjobb”.

Katri Kulmuni står vid mikrofoner, läser från ett papper.
Bildtext Katri Kulmuni valde att avgå från finansministerposten då det framkom att hon hade fått medieträning som finansministeriet hade betalat. I det senaste partiordförandevalet förlorade hon mot Annika Saarikko.

Tidigare finansminister och partiordförande Katri Kulmuni är inte omöjlig som minister, men får antagligen vänta på sin tur en tid ännu.

En annan möjlig kandidat är riksdagsledamoten och viceordförande Petri Honkonen som har varit väldigt synlig under den senaste tiden. Honkonen har kanske trots allt varit mest intresserad av regionalpolitik.

Centerns viceordförande Petri Honkonen
Bildtext Petri Honkonen är definitivt en framtidsman, men han har kanske trots allt varit mest intresserad av regionalpolitik.
Bild: Silja Viitala / Yle

En annan framtidsman och tungviktare är social- och hälsovårdsutskottets ordförande Markus Lohi som redan nu har en framträdande roll i hälsovårdsreformen.

Kansanedustajat Antti Lindtman ja Markus Lohi täysistunnossa 11.9.2019
Bildtext Centerns viceordförande Markus Lohi är en politisk tungviktare. Här i samspråk med SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Hanna Kosonen är omtyckt och har goda relationer till Annika Saarikko

Stalltipset är alltså att Hanna Kosonen gör comeback som kultur- och vetenskapsminister i slutet av veckan. Hon är omtyckt, har goda relationer till partiordförande Saarikko, är kvinna och kommer från östra Finland.

Centerns beslutande organ samlas på onsdag och ministerbytet är planerat till slutet av veckan.

22.5 kl. 20.54 Rättelse: Markus Lohi är social- och hälsovårdsutskottets ordförande.

Diskussion om artikeln