Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dimbank över Finska viken fick de vitkindade gässen att undvika Finland under vårflytten

Uppdaterad 22.05.2021 13:51.
Den vitkindade gåsen flyttar
Bildtext Flyttfåglar valde annan rutt norrut i år.

De vitkindade gässen verkar under sin vårflytt i år inte ha tagit vägen över Finland. Därför tror man att de skador gässen i allmänhet orsakar lantbruken blir mindre i år.

Det är NTM-centralen i Norra Karelen som gjort iakttagelsen. De vitkindade gässen har nu nått Kola halvön, där de häckar, men de flesta av dem rundade Finland på sin väg norrut.

Det berodde på den dimbank som för knappt en vecka sedan låg tät över Finska viken och som fick flyttfåglarna att byta rutt. En del av gässen tog rutten över Ryssland och en del flög över Sverige.

I fjol åstadkom de vitkindade gässen rekordmycket skördeskador för de finländska lantbruken. I pengar räknat handlar det om cirka 3,4 miljoner euro.

I medeltal brukar 1,3 miljoner vitkindade gäss årligen flyga över Finland - skadorna uppstår då de landar på åkrarna för att äta.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Meren yllä ollut sumu käänsi valkoposkihanhien reittiä – vahingot Suomen maatiloille jäämässä aiempaa pienemmiksi" skriven av Petri Karvinen. Översättningen är gjord av Sara Langh.