Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunförbundets vd: Vårdreformen borde skjutas upp med ett år

Från 2021
Minna Karhunen.
Bildtext Minna Karhunen är vd för Kommunförbundet.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kommunförbundets vd Minna Karhunen anser att övergångstiden för social- och hälsovårdsreformen är alltför kort. Hon tror nog att reformen förverkligas men anser att den skulle må bra av att skjutas upp med ett år.

Enligt Karhunen behöver reformen minst ett års tilläggstid. Hon uttalade sig i Yleprogrammet Morgonettan på lördagen.

- Grundlagsutskottet fäste uppmärksamhet vid att tidtabellen är snäv för att förverkliga en så här omfattande reform, särskilt om man betänker att alla de personer som borde ha förberett förnyelsen har varit sysselsatta med att bekämpa coronan.

Riksdagens grundlagsutskott godkände regeringens förslag till vårdreform på fredagen. Utskottet var enhälligt.

Nästa steg är att reformen behandlas i social- och hälsovårdsutskottet. Regeringen hoppas att förslaget kan godkännas i riksdagen senast i början av juli. Då kunde landskapsval ordnas i januari 2022, och ansvaret för att sköta social- och hälsovården skulle överföras till välfärdsområdena i början av 2023.

- Vi hoppas att det inte sker redan då - det skulle bli alltför bråttom, säger Karhunen. Vi behöver mera tid bland annat för att finslipa lagstiftningen.

"Välfärdsområde missvisande ord"

Karhunen betonar ändå att det är livsviktigt att förnya social- och hälsovården. Många kommuner hoppas att reformen träder i kraft så snabbt som möjligt, eftersom de har svårt att klara av de växande utgifterna, säger Karhunen.

I regeringens förslag grundas en ny administrativ nivå - de så kallade välfärdsområdena. De ska ha hand om social- och hälsovården och räddningstjänsten i hela landet.

Minna Karhunen från Kommunförbundet anser att namnet "välfärdsområde" är missvisande, eftersom kommunerna också i framtiden har ansvar för invånarnas välfärd, som motion, uppfostran och kultur.

Artikeln är en översättning av Yleartikeln Kuntaliiton Minna Karhunen toivoo sote-uudistuksen siirtymäajan lykkäämistä: "Aika mahdotonta toteuttaa niin, että siitä tulisi hyvä" . Sara Langh har gjort översättningen.

Diskussion om artikeln