Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Spänningen stiger - vem vinner Eurovision Song Contest 2021?

Från 2021
Uppdaterad 22.05.2021 18:01.
Blind Channel semifinalin jälkeen
Bildtext Nu gäller det för Blind Channel.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Vi frågade Svenska Yles Eurovisionskommentatorer Eva Frantz och Johan Lindroos vem som levererar den största överraskningen i årets tävling, och såklart - vem de tror att vinner hela kalaset.

Du kan se Eurovisionsfinalen med svenskt referat klockan 22 i Yle TV 1 och på Yle Arenan. Sändningen hörs också i Yle X3M.

Kolla också in Svenska Yles Eurovisionsgruppen på Facebook, där hittar du en hel hel drös med eurovisionsfans som du kan diskutera finalbidragen med!

Och skulle du vilja se på sändningen tillsammans med dina vänner kan du göra det i Kompisrummet! Läs mera om Kompisrummet här.

Programledarna Johan Lindroos och Eva Frantz
Bildtext Johan Lindroos och Eva Frantz.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Kvällens största överraskning kommer att levereras av ...

Eva: Ryssland. Den som förväntar sig en sedvanligt slibbigt fredsballad får nog en chock.

Johan: Kanske avsaknaden av en riktigt stor överraskning. Skulle sitta bra med ett ordentligt WTF-moment som får en att vakna till hemma i soffan. Tycker den här finalen lite saknar det.

Kvällens sömnpiller/gå-till-kylskåpet-låt är ...

Eva: De värsta sömnpillren gallrades bort i semifinalerna, men Moldaviens sockerchock med tillhörande falsksång kan man missa. 

Johan: Moldavien är den av kvällens låtar och bidrag som bidrar allra minst till det som gör en eurovisionsfinal omväxlande och intressant. Den är dessutom placerad ganska i mitten av alla låtar, så det här är nog ett perfekt ställe för att tömma blåsan och fylla på chipsskålen.

Moldovan Natalia Gordienko.
Bildtext Moldavien - ingen hit enligt Eva och Johan.
Bild: EBU / ANDRES PUTTING

Om ni skulle vara tvungna att höra på EN enda av kvällens låtar på repeat i resten av ert liv, vilken skulle ni då välja? 

Eva: Huuu vilken fråga! Men eftersom Finlands Dark Side är den jag hört absolut flest gånger i vår och inte ännu heller tröttnat på tror jag faktiskt att mitt val faller på den. 

Johan: Svårt val, men det får bli värdlandet Nederländerna och Jeangu Macrooy med låten Birth of a New Age. En väldigt behaglig låt att lyssna på som funkar bra i bakgrunden utan att kräva desto mer koncentration. Jeangus och bakrundssolisternas stämmor låter så otroligt bra ihop och funkar både då man ska somna och då det är dags att vakna upp till en ny fantastisk dag. 

Jeangu Macrooy för Nederländerna i ESC 2021, i blå kostym
Bildtext Jeangu Macrooy tröttnar man inte på i första taget, tycker Johan.
Bild: Vyacheslav Prokofyev / TASS / All Over Press

Av de som nu INTE är med i finalen, vem skulle ni gärna ha gett en andra chans?

Eva: Danmark! Hade varit roligt med alla nordiska länder i final, och så tycker jag faktiskt att deras kitchiga 80-talsdänga var en riktig humörhöjare. 

Johan: Danmark! En kul nostalgipackad låt som antagligen föll på att den här formen av 80-tals nordisk eurovisions nostalgi är för obekant för de östblocksländer som kommit med i Eurovisionen på 90-talet och senare. Ingen vinnarlåt, men tror den skulle ha klarat sig till final om alla deltagarländer hade röstat i semifinalen.

Top tre i kvällens final blir ...

Eva: 1) Franrike, 2) Island och 3) Ukraina. Jag tror det blir en Stockholm 2016-situation. Juryn har Frankrike som vinnare, publiken Island, varpå den slutgiltiga vinnaren blir någon annan. Ukraina kanske. Eventuellt Malta. Fast vad fasen - Finland vinner. Förstås!

Johan: 1) Frankrike. En annorlunda låt, som bryter mot alla eurovisionsnormer. Dessutom framförs den av en säker artist som bjuder på ett väldigt starkt och gripande nummer. Det här imponerar på såvä ljurygrupper som vanligt folk i olika åldrar. 2) Schweiz, 3) Island.

Sångerskan Barbara Pravi med stark strålkastare bakom sig
Bildtext Barbara Pravi representerar Frankrike i årets ESC.
Bild: STELLA Pictures / Splash News