Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långa förbannelsen bruten – Åland United bortaslog HJK för första gången på sex år: "Skötte oss väldigt bra"

Från 2021
Uppdaterad 22.05.2021 18:43.
Anna Westerlund flyger ovanför Ashley Riefner.
Bildtext Anna Westerlunds Åland United lyckades få slut på HJK-spöket (arkivbild).
Bild: Tomi Hänninen

Essi Sainio gjorde comeback då hennes HJK fick se sig nollat av Åland United. I Karleby blev division 1-mötet mellan KPV och Gnistan inställt på grund av ett inställt tåg.

Ett par långa sviter nådde sitt slut på Tölö fotbollsstadion på lördagseftermiddagen.

Det i samband med toppmötet i Nationella ligan mellan HJK och Åland United. Värdinnorna HJK har varit i oslagbar form i hemmaborgen under en längre tid – det hade hunnit gå över två år sedan lagets senaste hemmaförlust i ligan.

Regerande mästarna Åland United har haft det särskilt svårt borta mot "Klubi". Åländskornas senaste bortaseger mot HJK kom för hela sex år sedan.

Den enda United-spelaren som är kvar i laget från segermatchen i maj 2015 är Pille Raadik. Och det var estländskan själv som såg till att den långa förbannelsen skulle brytas.

I den 22:a minuten hittade Raadik Mariana Jaleca med en genomskärare på kanten. Portugisiskan avslutade i mål från snäv vinkel.

Lagkaptenen Raadik utökade på ledningen en dryg kvart senare. HJK-målvakten Annika Laihanen lyckades inte greppa bollen på en hörna och Raadik var på hugget från närhåll.

– Noll mål bakåt och två framåt – jag tycker att vi skötte vår uppgift väldigt bra i dag, konstaterar gästernas backklippa Anna Westerlund för Yle Sporten.

Sainio tillbaka

När Åland United nätat denna säsong har Cassandra Korhonen ofta varit inblandad. Lagets nya svenska anfallarstjärna har stänkt in sju mål på lika många matcher – men i dag kammade hon noll.

– Jag har mer att ge. Jag missade ändå en del lägen i dag, så jag får ta det igen i någon annan match.

– Vi kontrollerar matchen till största del. På slutet kommer de till några chanser, men i det stora hela tycker jag att vi gör det bra, funderar Korhonen.

Hos HJK gjorde mittfältsveteranen Essi Sainio en efterlängtad comeback från skada. Landslagsspelaren byttes in halvvägs in i matchen och gjorde sin första halvlek för säsongen.

– Klart det kändes fantastiskt, i ett skede funderade jag på om jag någonsin skulle vara tillbaka. Man var lite tudelad då skadan kom, så visst är jag lycklig idag trots att det blev förlust, konstaterade Sainio.

Essi Sainio på spelplan för HJK 2020
Bildtext Essi Sainio är tillbaka på HJK-mittfältet.
Bild: Joonas Kämäräinen / AOP

Täten rusar ifrån HJK för tillfället. KuPS slog i dag PK-35 i Rönnbacka och toppar serien med 21 poäng på sju matcher. Åland United skuggar med fem pinnar mindre, medan fyran "Klubi" redan har tio poäng upp till Kuopiodamerna.

Källman nätade då decimerat Inter vann

I fotbollsligan låg Jesper Engström och Benjamin Källman bakom Inters öppningsmål mot KTP.

Det var i den 56:e minuten som Engström levererade ett fint inlägg som Källman kunde nicka i mål. Fem minuter senare åkte Åbolaget på ett bakslag då Juuso Hämäläinen utvisades.

– Det var viktigt att få in öppningsmålet. Det var svårt att bryta sig igenom KTP:s försvar, trots att vi hade kontroll på spelet, sa Källman enligt STT.

På stopptid tredubblades matchens målsaldo. Matias Ojala satte 2–0 i den fjärde tilläggsminuten, medan gästernas Antti Mäkijärvi hann reducera en minut senare.

Inter toppar ligan med sina tolv poäng.

Benjamin Källman tittar åt sidan.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Matchflytt i Karleby – på grund av strejk

I herrarnas division 1 uteblir dagens möte mellan KPV och Gnistan i Karleby. Orsaken är att gästerna från Helsingfors inte kan ta sig till Österbotten.

Orsaken till matchflytten är lokförarstrejken som stoppat mycket av tågtrafiken, meddelade Åggelbylaget på matchdagen.

– Anledningen till flytten är att vi sent i går fick veta att vår tågresa på lördagsmorgonen ställs in på grund av lokförarnas strejk, meddelade Gnistan på Twitter.

Resultat:

Nationella ligan:

HJK–Åland United 0–2 (0–2)

PK-35–KuPS 1–2 (0–1)

TiPS–Honka 18.00

HPS–JyPK 18.30

Fotbollsligan:

Inter–KTP 2–1 (0–0)

Lahti–Honka 17.00

SJK–HJK 17.00

Ilves–KuPS 18.30

Diskussion om artikeln