Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-sändebud i Gaza efter Israels bombningar: Här är behovet enormt - och extra stort nu på grund av covid

Från 2021
Uppdaterad 23.05.2021 22:07.
Pojkar bland ruiner till hus som bombats i Beit Hanun i norra Gaza. 21.5.2021
Bildtext Pojkar bland ruiner till hus som bombats i Beit Hanun i norra Gaza. 21.5.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s representant för humanitära frågor, Lynn Hastings, har besökt de allra mest skadade områdena i Gaza efter elva dagars bombningar. Hjälparbetarna börjar nu bedöma följderna av skadorna och planera återuppbyggnaden.

En stor del av den infrastruktur som sedan tidigare redan vacklat i Gaza har förstörts. Israel säger sig ändå ha varit ute efter att bomba enbart militära mål.

Under sitt besök i Gaza besökte Lynn Hastings bland annat en gata där 42 människor dödades, bland dem 22 medlemmar i en och samma familj, enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter.

Hastings träffade bland annat en pappa som förlorat sin hustru och fyra barn. Bara ett av barnen, en sexårig dotter, överlevde i den familjen.

Israels militär har uppgett att ett av målen med flygräderna var att bomba Hamas tunnelsystem i Gaza City. Tunnlarna går under gatorna i staden och attackerna ledde till att byggnaderna kollapsade. Enligt Israel var man under de elva dagarna av bombningar fokuserad bara på militära mål.

Barn bland ruiner i Beit Hanun i norra  Gaza 21.5.2021
Bildtext Barn bland ruiner i Beit Hanun i norra Gaza 21.5.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

En stor del av den infrastruktur som sedan tidigare redan vacklat i Gaza förstördes nu, men Lynn Hastings säger till nyhetsbyrån Reuters att det inte handlar enbart om förstörd infrastruktur.

Lynn Hastings arbetar för FN och granskar läget i Gaza efter elva dagars bombningar 22.5.2021
Bildtext Lynn Hastings arbetar för FN och granskar läget i Gaza efter att israel bombat området i elva dagar. 22.5.2021
Bild: Reuters TV

- Jag har talat med familjer och de säger alla att de saknar allt hopp. De känner att de inte har någon som helst kontroll över sina liv och sin situation.

En palestinsk kvinna lagar mat i det som kvarstår av hennes hem i Gaza City efter de israeliska bombattackerna
Bildtext En palestinsk kvinna lagar mat i det som kvarstår av hennes hem i Gaza City efter de israeliska bombattackerna
Bild: AFP / Lehtikuva

Medlingsarbetet, som involverade också FN, ledde till en vapenvila mellan Israels och de Hamasledda palestinierna i enklaven Gaza. Egypten har fått i uppgift att övervaka vapenvilan.

USA:s president Joe Biden har lovat att hans administration kommer att samarbeta med FN-instanser för att få fram humanitär hjälp till Gaza. Enligt Hastings finns det redan mekanismer för detta efter det förra kriget 2014.

- Vi ska se till att inget av biståndet faller i händerna på sådana som inte har rätt till det, säger Hastings.

Qatar, en annan medlare mellan Israel och Hamas, har också bistått med finansiellt stöd för återuppbyggnaden i Gaza efter 2014.

Hastings påpekar att behoven nu är av många olika slag. Behovet av bostäder och hälsovård är stort, speciellt nu under pandemin då allting är extra svårt.

Israel upprätthåller en blockad runt enklaven Gaza med motiveringen att det ska förhindra Hamas att föra in avancerade vapen i Gaza.

- FN har under många års tid uppmanat Israel att häva blockaden - sedan 2007. Blockaden måste få ett slut, och vi kommer att fortsätta att insistera på det, säger Hastings.

Ruiner efter bombningar i Gaza. 21.5.2021
Bildtext Ruiner i Gaza efter bombningar
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln