Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC: Den försvunna prinsessan Latifa syns på bilder på sociala medier

Prinsessan Latifa befaras vara i nöd
Bildtext Prinsessan Latifa har varit försvunnen sedan 2018.

Prinsessan Latifa försökte fly från Förenade Arabemiraten år 2018. Efter det har Latifa endast setts i offentligheten i BBC:s program Panorama i fjol då hon på en video berättar sig vara fånge i ett hus som gjorts om till ett fängelse. Nu har bilder på prinsessan dykt upp på sociala medier.

Prinsessan verkar synas på två bilder, publicerade på offentliga Instagram-konton, rapporterar brittiska BBC.

En officiell bekräftelse av informationen saknas, men en vän till prinsessan bekräftar att kvinnan på bilderna är Latifa.

Enligt BBC är det inte möjligt att få fram metadata som skulle bekräfta bildernas fotograferingstidpunkt eller -plats. I bakgrunden syns emellertid en bioreklam för en film som i Förenade Arabemiraten haft sin premiär den 13 maj.

Hade planerat flykten länge

Latifa är dotter till Förenade Arabemiratens regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Shejk Mohammed Al Maktoum är en miljardär som har gjort Dubai till en modern, lyxig turistort med ett liberalt rykte och prinsessan lär ha levt ett väldigt begränsat, om än lyxigt, liv under pappans makt.

Latifa är en av shejkens 30 barn och hon har inte tillåtits lämna landet alltsedan hon som 16-åring år 2002 försökte fly för första gången, men tillfångatogs.

Tillsammans med sin capoeiralärare, finska Tiina Jauhiainen, inledde Latifa sin nya flykt ifrån Dubai 24 oktober 2018 med gummibåt och vattenskoter. Färden fortsatte med den franske affärsmannen Hervé Jouberts USA-flaggade lyxjakt. Åtta dagar senare äntrade kommandosoldater båten.

Latifa fördes tillbaka till Dubai on försvann helt från offentligheten för en lång tid.

Tillfångatagen av sin pappa?

För ett år sedan berättade Latifa i en video publicerad i BBC:s Panorama-program att hon var tillfängatagen av sin pappa och att hon var rädd för sitt liv. I videorna som är inspelade med en insmugglad mobiltelefon säger prinsessan Latifa Al Maktoum att hon är fånge i ett hus som gjorts om till ett fängelse.

Sedan dess har inget hörts om prinsessan.

Situationen kan ha utvecklats

Nätverket bakom kampanjen "Befria Latifa" jobbar för att få prinsessan fri och antyder i dag i ett pressmeddelande på sin webbplats att situationen utvecklats i en ny riktning.

– Vi bekräftar att det skett flera potentiellt signifikanta och positiva utvecklingar i kampanjen, står det i pressmeddelandet.

Enligt BBC är det osannolikt att det skulle vara ett misstag att prinsessan Latifa nu syns på bilderna på Instagram, utan att det sannolikt är kopplat till utvecklingen som det syftas till i pressmeddelandet.

Förenade Arabemiratens ambassad i London har inte kommenterat bilderna för BBC.