Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tekniska problem stoppade Kalle Rovanperä i Portugal – ledaren Tänak fick ge upp: "Har ganska dramatiska följder"

Från 2021
Uppdaterad 22.05.2021 22:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä avbröt efter tekniska problem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lördagens näst sista specialsträcka i Portugal bjöd på oväntade vändningar. Före start fick Kalle Rovanperä vända om – sedan förstörde ledaren Ott Tänak sin bil.

Kalle Rovanperä har inte varit i toppslag i Portugal. Hans fredag innehöll både toppar och dalar, då dagen omfattade både en etappseger och problem med inställningarna.

På lördagen var han som bäst näst snabbast i den 13:e specialsträckan och låg sjätte totalt. Men före nästa sträcka var det finländska superlöftets dag plötsligt slut.

Rovanperä och kartläsaren Jonne Halttunen vände nämligen om före starten till dagens näst sista slinga. Enligt Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala handlade det om en säkerhetsåtgärd för morgondagen och Sardiniens rally om två veckor.

– Killarna märkte ett tekniskt fel i bilen och meddelade teamet. Vi analyserade det och kom fram till att det kan bli större problem om felet förvärras, vilket kunde ha stoppat deltagandet i morgon, förklarade Latvala för Yle Urheilu.

Yles expert Miikka Anttila tippade på att det handlade om ett motorfel.

– De vill ju inte förstöra motorn heller, om det handlar om den. I det här läget fanns det inget annat att förlora än Kalles personliga VM-poäng, då både Elfyn Evans och Sebastien Ogier ligger högre, påminde Anttila.

Tänak ute

Den 14:e etappen skulle sedan bjuda på mer dramatik.

Ledaren Ott Tänak hade tagit hem fyra av fem specialsträckor på lördagen, men körde bort sig från rallyt på kvällen. Hyundai-föraren hade en ledning på nästan 20 sekunder då han förstörde bilens bakdel så pass illa att han tvingades avbryta.

Esten försökte köra vidare, men fick ge upp när ena däcket vek sig under bilen.

– Vi hade långa förberedelser inför denna tävling och nu känner man sig förtvivlad. Jag är ledsen för teamets skull, jag vet hur fint de jobbat och hur bra resultat det kunnat bli. Dagens händelser är ganska dramatiska med tanke på VM-ställningarna, konstaterade stallchefen Andrea Adamo i sändningen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter 15 specialsträckor är det i stället Toyotas Elfyn Evans som är etta, tio sekunder före tvåan Dani Sordo från Hyundai. I WRC2-klassen hittas Esapekka Lappi och Teemu Suninen på topp.

Portugals VM-rally 15/20:

1. Elfyn Evans Toyota 3.07.09,1

2. Dani Sordo Hyundai +10,7

3. Sebastien Ogier Toyota +1.04,2

4. Takamoto Katsuta Toyota +1.05,7

5. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +4.21,8

6. Gus Greensmith M-Sport Ford +4.28,2

7. Esapekka Lappi Volkswagen +8.21,2 (WRC2)

8. Teemu Suninen M-Sport Ford +9.01,6 (WRC2)

9. Mads Östberg Citroen +10.46,6 (WRC2)

10. Nikolai Grjazin Volkswagen +11.01,1 (WRC2)

11. Oliver Solberg Hyundai +11.04,2 (WRC2)

Diskussion om artikeln