Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Redan nu bäddat för getingbo i Lejonens grupp – kan Kazakstan skrälla mot Finland?

Från 2021
Uppdaterad 23.05.2021 11:49.
Finland firar seger.
Bildtext Finland inledde VM med en seger över USA. Kazakstan borde vara ett lättare motstånd, men man ska inte låta skenet bedra.
Bild: Toms Kalnins / EPA-EFE / All Over Press

Efter de två första dagarna av hockey-VM är det bara en sak som är säker: Det kommer att bli en jämn kamp om kvartsfinalplatserna i grupp B. Nu ställs Finland och Kazakstan mot varandra.

Kazakstan–Finland

Herr-VM i ishockey, gruppspel i Riga, Lettland

Start klockan 16.15 söndag 23 maj. Yle Sporten livebevakar matchen på webben.

Utgångsläget: Finland förhandsfavorit, men betyder det något?

Så här långt har hockey-VM 2021 varit skrällarnas VM. Lettland besegrade Kanada, Danmark slog Sverige. Och visst skulle en kazakstansk seger över Finland också vara en skräll.

Men gissa vad Kazakstan inledde sitt VM med? En straffläggningsseger över Lettland, förstås.

Om något har de första VM-dagarna visat att nivån mellan landslagen – som tvingats klara sig utan sina största NHL-stjärnor – är oerhört jämn. Därför är Lejonen inte heller så klara favoriter mot Kazakstan som de kunde vara andra år.

Men, och det här tål att upprepas, Lejonen går in i matchen som det starkare laget. Segern över USA i premiären satt garanterat bra i omklädningsrummet och nu kan man framför allt fokusera på att jobba på det offensiva spelet.

Mot Lettland lyckades Kazakstan skapa farligheter genom att kontra vasst och ta vara på de otaliga returerna som värdarnas målvakt spottade ut. Finland försvarar mycket kompaktare och har en mycket bättre målvakt än vad de mötte på lördagskvällen.

Tidigare möten

Finland och Kazakstan har mötts i VM-sammanhang tre gånger. Finland har vunnit samtliga matcher med den kombinerade målskillnaden 12-4. Lagen möttes för första gången i OS i Nagano, den gången vann Lejonen med 8-2.

Det kommer knappast att bli någon kross den här gången heller. Det viktigaste för Finland skulle vara att över huvudtaget skapa chanser i offensiven på ett mer övertygande sätt än hur det såg ut mot USA.

Håll ögonen på

Finland – Arttu Ruotsalainen

Lejonens förstacenter och NHL-namn i anfallsleden var ärligt talat en liten besvikelse i premiären. Det kan ha handlat om att kedjan inte fungerade som väntat, men oavsett är en match mot ett i förhand sett sämre motstånd ett lätt sätt att få igång offensiven.  

Kazakstan – Aleksandr Sjin

Satte Kazakstans första mål i matchen mot Lettland och nätade dessutom också i något som visade sig bli en rätt högklassig straffläggningstävling. Fick stort ansvar under matchens avgörande minuter och lär vara en av tränaren Juri Mikhailis stöttepelare också mot Lejonen.

Tipset: Segertåget tuffar vidare för Finland

Det finns ännu en aspekt som talar för Finlands chanser i dagens match: Kazakstan hade spelat klart mot Lettland ungefär fyra timmar efter att Lejonen gjort sitt mot USA.

Även om det bara är den andra dagen av turneringen för både Finland och Kazakstan så ska man inte underskatta antalet återhämtningstimmar.

Finland vinner med 4–1.

Finlands kedjor:

38 Teemu Turunen – 22 Arttu Ruotsalainen – 25 Jere Karjalainen
55 Atte Ohtamaa – 7 Oliwer Kaski

21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
3 Olli Määttä – 2 Ville Pokka

76 Jere Sallinen – 13 Mikael Ruohomaa – 15 Anton Lundell
6 Tony Sund – 40 Petteri Lindbohm

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
52 Mikael Seppälä – 50 Miika Koivisto

Målvakt:

29 Harri Säteri (45 Jussi Olkinuora)

 

Diskussion om artikeln