Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler företagare ställer upp i kommunalvalet – märkbar ökning i Kust-Österbotten

Från 2021
Uppdaterad 23.05.2021 10:14.
Fullmäktigesalen i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

I årets kommunalval ser man en ökning på 56 företagarkandidater på det område som omfattas av Kust-Österbottens företagare, det vill säga från Nykarleby till Närpes. Nationellt är ökningen 9 procent medan det totala antalet kommunalvalskandidater ökar med 6 procent.

Över 500 fler företagare ställer upp i årets kommunalval jämfört med år 2017. Den här siffran har företagarföreningarna själva räknat ut efter att ha studerat kandidatlistorna.

Samtidigt som antalet företagare ökar med 9 procent (från 5 947 till 6484), ökar antalet totala kandidater med 6 procent eller 2009 personer (från 33 618 till 35 627).

Andelen företagare av det totala antalet kandidater är 18,2 procent, vilket är en liten ökning från 17,7 procent år 2017.

Hippi Hovi, vd för Kust-Österbottens företagare.
Bildtext Hippi Hovi säger att fler bestämmelser gjort att företagarna vill vara med i politiken.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

För mycket bestämmelser

Hippi Hovi är vd för Kust-Österbottens företagare och säger att man gjort sitt för att uppmuntra så många som möjligt att ställa upp.

– Det här bevisar att företagarna är intresserade av kommunala saker, det vill säga våra gemensamma saker.

Har du några teorier om vad den här ökningen beror på?

– Vi har undersökt det här och en orsak är att många företagare upplever att olika bestämmelser och paragrafer har ökat och nu vill man vara med då saker förbereds, för att se till att de inte ökar ytterligare, säger Hovi.

Men som företagare är man kanske van vid att fatta beslut själv och att det ska gå undan. I politiken ska man kompromissa och det kan ta länge före man når ett beslut.

Kan det skära sig där?

– Det är ju frågan om en process där man lär sig. Det är klart att kommunalpolitiken är långsammare men företagarna är ett kapabelt gäng som nog lär sig, säger Hovi.

Den här ökningen av antalet kandidater som Företagarna i Finland nu redovisar innehåller också de företagare som inte är medlemmar i organisationen.

– Vi har gått igenom listorna noggrant från Nykarleby till Närpes och 149 är totala antalet företagare. Många av dessa är företagare inom jordbruk, skogsbruk och pälsnäring som traditionellt inte hör till Företagarna i Finland. 47 av 149 är medlemmar, säger Hovi.

Ökningen med 56 företagarkandidater i Kust-Österbotten kan ses mot att det totala antalet kandidater i samma kommuner ökar med 36, enligt Kommunförbundets siffror.

Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare.
Bildtext Juha Häkkinen säger att företagarna behöver driftiga politiker.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Företagen i Österbotten önskar utveckling och konkurrenskraft

Företagare som ställer upp i valet är en sak. En annan är vad företagen överlag önskar av sina kommande lokalpolitiker. Det här har Österbottens handelskammare och vd Juha Häkkinen tittat närmare på.

Vad kan då en lokalpolitiker rent konkret göra för att hjälpa företagen?

– För det första är lokalpolitiker ofta också rikspolitiker. Sen så väljer politikerna kommunens tjänstemän och tillsammans kan de göra mycket. Det är planläggning, det är beslut om vad man satsar på. Utveckling, konkurrenskraft och bra skolor så att man kan locka folk från utlandet och från resten av Finland till kommunen, säger Häkkinen.

Frågan om brist på kunnig arbetskraft är allestädes närvarande.

– Vi kommer att få en brist på arbetstagare överallt i Österbotten. Då är det viktigt att folk vill flytta hit och också stanna här. Till exempel då utländska experter, säger Häkkinen.

Häkkinen satt själv i fullmäktige i Vasa i fyra perioder.

Kan du ge konkreta exempel på något som gjordes då?

– Vi elektrifierade järnvägen tillsammans med Korsholm. Och nu har man gjort ett fint arbete för att få batterimaterialfabriken hit och till sommaren får vi en ny färja som Vasa och Umeå finansierade tillsammans.

Diskussion om artikeln