Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trots misstankar om omfattande priskartell har få husbolag ändå valt att byta disponentbolag

Från 2021
husbolag i kronohagen
Bild: Nella Nuora / Yle

Avslöjandena om omfattande kartellbildning inom disponentbranschen har i någon mån ökat konkurrensutsättningen och lett till att kontrakt har hävts, visar finska Yles kartläggning.

Avslöjandena om omfattande kartellbildning inom disponentbranschen har i någon mån ökat konkurrensutsättningen och lett till att kontrakt har hävts, visar finska Yles kartläggning.

Det var i februari som Konkurrens- och konsumentverket KKV avslöjade att Disponentförbundet och sex disponentbolag runt om i landet ska ha kommit överens om prissättningen för sina tjänster, för att på så viss trissa upp priserna.

Disponentförbundet och företagen har bestridit anklagelserna om en priskartell. Ärendet behandlas i marknadsdomstolen och utslag väntas i höst. KKV yrkar på påföljdsavgifter på sammanlagt 22 miljoner euro.

Skadade hela branschens rykte

Disponentförbundets vd Mia Koro-Kanerva säger att kartellmisstankarna har skadat ryktet för hela branschen - inte bara för de företag som misstänks vara inblandade.

Men hon tonar ner uppståndelsen kring misstankarna.

- Om 10 procent av husbolagen gått in för att konkurrensutsätta disponenttjänsterna är det inte mycket. Ännu mer sällsynt är det att kontrakt sägs upp helt och hållet, säger Koro-Kanerva.

Mia Koro-Kanerva
Bild: YLE

Tiotals Realiakunder har sagt upp sina avtal

Marknadsledaren Realia Group riskerar den största påföljdsavgiften - 15 miljoner euro. Realia Isännöintis affärsdirektör Veli Huotari uppskattar att ett femtiotal husbolag sade upp kontraktet med Realia efter KKV:s rapport.

- Men det kan också handla vanlig, årlig variation, säger Huotari. I flertalet fall har vi kunnat gå vidare med våra kunder.

Realia har 6 000 kunder - av dem har ett hundratal börjat konkurrensutsätta disponenttjänsterna.

Enligt Huotari har Realia försökt öka förtroendet mellan kunder och disponenter genom ett elektroniskt system, där husbolagens styrelser kan följa med faktureringen och prisbildningen, i realtid och också under tidigare år.

Vårens bolagsstämmor kan kräva konkurrensutsättning

Kiinteistö-Tahkolas vd Seppo Tahkola säger att man inom hans företag befarade att kartellmisstankarna skulle leda till kundbortfall, men läget blev inte särskilt dåligt.

- Kunderna konkurrensutsätter mer men färre kunder har sagt upp sina kontrakt än under tidigare år och vi har till och med fått nya kunder, säger han.

Disponentförbundets vd Koro-Kanerva säger att husbolagens bolagsstämmor nu under våren och sommaren kan ta beslut om att disponenttjänsterna bör konkurrensutsättas.

Artikeln är en översättning av Yleartikeln Isännöintifirmojen epäillään tienanneen miljoonia kartellilla taloyhtiöiden kustannuksella – silti harvat ovat lähteneet vaihtamaan isännöitsijää kohun jälkeen. Översättning gjord av Sara Langh.