Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Adlercreutz: Kommunalskatten bör inte vara progressiv

Från 2021
Uppdaterad 23.05.2021 12:01.
Anders Adlercreutz ler.
Bildtext Adlercreutz är Svenska riksdagsgruppens ordförande
Bild: Yle/Sebastian Backman

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz sågar statsminister Sanna Marins (SDP) förslag om progressiv kommunalskatt.

Det var i Yles valdebatt förra veckan som Marin lyfte upp tanken på en progressiv kommunalskatt - en tanke som fått mothugg på många håll.

Anders Adlercreutz säger att det är dags att avsluta diskussionen om en progressiv kommunalskatt.

– Trots valtider måste vi kunna tänka längre än så. Vårt land behöver förutsägbarhet och konkurrenskraft och det gäller också skattepolitiken, understryker Svenska riksdagsgruppens ordförande. 

Adlercreutz påpekar att trots att kommunalskatten inte är progressiv leder de avdrag som tillämpas till att den redan nu har effekt i olika inkomstklasser.

"I stället för att avveckla flitfällor skulle vi skapa dem"

– En progression inom kommunalbeskattningen skulle ytterligare öka den totala progressionen. I stället för att avveckla flitfällor skulle vi skapa dem. Det är totalt fel riktning för Finland, säger Adlercreutz.

En skatteåtstramning skulle, enligt Adlercreutz, slå hårt mot kommuner med svagt skatteunderlag, vilket man sedan skulle bli tvungen att kompensera med statsandelar.

– Vi skulle göra den kommunala ekonomin svårare att förutsäga, vi skulle öka på statens inblandning i kommunernas ekonomi och samtidigt både bidra till hjärnflykt och sämre incitament till att ta emot arbete. Det är sannerligen inte ett vinnande koncept i osäkra tider, sägerSvenska riksdagsgruppens ordförande.