Hoppa till huvudinnehåll

Antalet fällda rådjur har fördubblats i Kust-Österbotten – snöfattiga vintrar och färre naturliga fiender gynnar rådjursstammen

Från 2021

Rådjursstammen i Kust-Österbotten har ökat. Hittills i år har man skjutit omkring 1600 rådjur i Kust-Österbotten och under de senaste fem åren har rådjursbytet ökat med det dubbla.

Det finns flera orsaker till att rådjuren ökat så markant i antal under de senaste åren säger Stefan Pellas som är jaktchef vid Finlands Viltcentral i Kust-Österbotten.

– Dels har vi haft snöfattiga vintrar under många år och dels har rävstammen varit utsatt för rävskabb och vanligtvis tar rävarna många rådjur under vårarna. Lodjursstammen har också varit lägre här i Kust-Österbotten, säger han.

Samtidigt var den senaste vintern snörik. Pellas poängterar att detta kan ha lett till att åtminstone en del rådjur frusit ihjäl.

Flera rådjurskrockar och uppätna blombänkar


I Kust-Österbotten brukar det vanligtvis förekomma omkring ett par hundra kollisioner med rådjur i trafiken per år. Pellas säger att antalet kollisioner också har ökat under de senaste fem åren.

I en del fall kommer rådjur in i trädgårdar och äter i blomrabatter eller trädgårdsland. För att undvika detta rekommenderar Pellas att använda någon form av stängsel för att skydda sin trädgård.

– Det finns också elektroniska skrämmor, som kan fungera, men det kan hända att de inte låter så trevligt för övriga som bor runtomkring.

Samtidigt påpekar Pellas att man inte ska mata djuren i trädgården under vintern eller våren.

– Då lär de sig var de kan hitta mat och kommer och söker efter mat också under sommaren. Har man utfordringar ska de vara långt från gårdsplanen.

Rådjur bär ofta också på fästingar, men det också finns många andra djur som bär på och sprider fästingar säger Pellas.

– Det finns många arter som bär på fästingar och kan sprida dem. Det är ändå inte heller på banan att man utrotar alla djur som vi har i våra skogar.


Fler rådjur ökar intresset för jakt

Rådjursstammen regleras genom jakt och Stefan Pellas tror att den ökade rådjursstammen också kan bidra till ett större jaktintresse.

– Jägarna förvaltar stammen och det är många som uppskattar jakten. Jakttiden på rådjur är lång och det gör att man kan stävja eventuella skador.

Jakten på rådjur pågår mellan september och februari, med hund får rådjur jagas mellan 25 september och fram till 15 februari.

Just nu pågår också bockjakten, och då får endast handjur fällas.

– Om stammen blir stor fäller man fler djur, säger Stefan Pellas.

Text: Sara Storbäck, Yle Österbotten

Porträttfoto av Stefan Pellas.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Diskussion om artikeln