Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brusten vajer misstänks ha orsakat kabinbaneolyckan i de italienska alperna

Uppdaterad 23.05.2021 22:20.
Linbaneolycka i norra Italien 23.5.2021
Bildtext Linbanevagnen föll från mycket hög höjd.

Fjorton personer har omkommit i en kabinbaneolycka i de italienska alperna. Två barn skadades allvarligt. Troligtvis orsakades olyckan av en brusten vajer, rapporterar italienska medier.

En kabinbanevagn på linjen Stresa-Mottarone i regionen Piemonte i norra Italien störtade ner från hög höjd på söndag eftermiddag.

Minst elva personer uppges ha befunnit sig i vagnen och fjorton personer uppges ha mist livet i olyckan. Två allvarligt skadade barn fördes med helikopter till ett sjukhus i Turin.

Enligt räddningspersonalen kan offerantalet ännu växa då räddningsarbetet framskrider.

Banan renoverades år 2016

Olyckan orsakades troligtvis av en brusten vajer nära toppen av berget, rapporterar italienska infrastruktur- och trafikministeriet.

Enligt den italienska tidningen Corriere della Sera hade banan renoverats år 2016. Då lär även vajrarnas skick ha granskats noggrannt.

Kabinbanan öppnades nyligen på nytt efter en nedstängning i samband med coronarestriktioner som infördes på skidorter i Italien. Orten är populär bland turister både under vinter- och sommarsäsongen.

Berget Mottarone är 1 491 meter högt och är beläget strax intill sjön Maggiore. Kabinen var då olyckan skedde ungefär 100 meter från bergstoppen.

Enligt de lokala medierna gör den svåra miljön och avsaknaden av en väg räddningsarbetet svårare och långsammare.

Källor: AP, AFP, Reuters

Artikeln uppdaterades 23.5.2021 kl. 17.40 med ny information om olyckan och kl. 19.16 med att olyckan har krävt tretton dödsoffer. Kl. 19.55 preciserades det i artikeln att det är frågan om en kabinbana och att olyckan misstänks ha orsakats av en brusten vajer. Antalet dödsoffer ändrat till fjorton kl. 22.19.

Diskussion om artikeln