Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas förbannade sin otur – F1-experten såg finländarens helg som ett fall framåt: ”Han stärkte sitt värde i stallet”

Uppdaterad 23.05.2021 20:33.
Valtteri Bottas begraver ansiktet i en handduk.
Bildtext Valtteri Bottas har inte marginalerna på sin sida.

Den mänskliga faktorn. Det var orsaken till Valtteri Bottas missöde i depån enligt Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens. Det tröstade Bottas, som låg tvåa då han avbröt, föga.

Mercedes meddelade efter loppet att muttern som håller fast däcket fastnade i samband med depåstoppet.

– Jag kunde inte tro på vad som skedde. Det var ett stort misstag av oss. Dylikt borde inte få ske och vi måste ta lärdom, säger Bottas i en intervju till VM-seriens webbplats.

Han antar att han kunde ha kämpat om segern ifall han hade kunnat fullfölja loppet.

– Åtminstone andra platsen fanns att ta, men vi gick miste om den. Vad som helst kunde ha hänt. Det förblev oklart om vi hade kunnat utmana Max Verstappen om segern.

Experten hyllar Bottas kvalinsats

Formel 1-experten Fredrik af Petersens anser att Bottas stod för en stark insats under helgen i Monaco.

– Att slå kvalkungen Lewis Hamilton på en så svårkörd bana som Monaco var ett stort plus i lördags. Det stärkte utan tvekan hans värde i stallet och hos stallchefen Toto Wolff.

Är loppet kört för Bottas del vad beträffar kampen om VM-titeln?

– Vi ska komma ihåg att Lewis Hamilton också tappade många poäng i dag och blev av med ledningen i VM-serien. Helt kört är det inte men det är klart att det blir tuffare. Det råder det ingen tvekan om, säger af Petersens.

Mardrömstävling för Mercedes

Mercedes hade en blytung helg. Max Verstappen tog över ledningen i VM-serien och Red Bull gick upp som etta i konstruktörs-VM.

Af Petersens tror ändå att Mercedes kräftgång snarare är en tillfällighet än en fingervisning på att maktbalansen i formel 1 håller på att rubbas.

– Vi ska komma ihåg att Verstappen och Red Bull drog nytta av att kvalettan Charles Leclerc inte kunde ställa upp på grund av motorproblem på grund av kraschen i kvalet i går. Verstappen fick en gratis chans. När man tittar på starten så var Bottas snabbare men Verstappen lyckades behålla ledningen genom att blockera Bottas i första kurvan, säger han.

Är Verstappen nu favorit i kampen om VM-titeln?

– Oddsen är fortfarande på Hamiltons sida. Men det kommer inte att bli som engelsmännen säger en ”walk in the park”. Det blir inte enkelt för honom, säger af Petersens.


Diskussion om artikeln