Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven: Vi måste ha ordning och reda vid gränserna

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 23:08.
Sveriges statsminister Stefan Löfvén under en presskonferens i Kiev 11.3.2015.
Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Sveriges statsminister Stefan Löfven, som deltar som bäst i EU:s Afrika-toppmöte i Maltas huvudstad Valletta, säger att beslutet om gränskontroller togs efter att ha hört Migrationsverkets bedömning.

- Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser och därför kommer vi att införa inre gränskontroll från och med klockan 12 på torsdag. Vi vill också införa ID-kontroll på passagerarfartyg eftersom vi behöver ha bättre kontroll på vilka som åker på fartygen, säger Lofven.

Löfven understryker att det är polismyndigheterna som fattar beslut om var gränskontrollerna införs.

Löfven hoppas att beslutet ska leda till att myndigheterna i Sverige på bättre sätt får veta vilka som kommer till Sverige.

Han vill inte ta ställning till om beslutet kommer att leda till att färre asylsökande i fortsättning tar sig till Sverige.

Hur kommer beslutet att påverka Finland?

-Vi ser inget behov att av ha gränskontroll mellan Finland och Sverige, men det är myndigheterna som avgör när och var gränskontrollen ska ske.

Har ni informerat er finländska kollega Juha Sipilä om beslutet att införa gränskontroller?

- Vi informerar alltid våra grannländer men också andra länder innan vi går ut med ett sådant här besked, sade Sveriges statsminister Stefan Löfven till Yle Nyheter.

Yle Nyheter TV-nytt: Löfven: Vi har informerat Finand - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln