Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studenterna från Grankulla bästa svenskspråkiga i studentskrivningarna 2021 – Topeliusgymnasiet i Nykarleby och Pargas Svenska Gymnasium bättrade mest

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 15:23.
Ingången till Gymnasiet Grankulla samskola.
Bild: Yle/Anna Hedström

Etelä-Tapiolan lukio toppar gymnasierankingen för tredje året i rad följt av Ressun Lukio och Kulosaaren yhteiskoulu. Bästa svenskspråkiga gymnasium var Gymnasiet Grankulla samskola som kom på 15:e plats. Bland de svenskspråkiga gymnasierna kom Lärkan på andra plats medan överraskarna Björneborgs svenska samskola och Pargas svenska gymnasium knep tredje och fjärde plats.

Våren 2021 hade Granistudenterna ett medeltal på 5,20 i i de fyra obligatoriska ämnena i studentexamen. Studenterna från Etelä-Tapiolan Lukio i Esbo hade ett medeltal på 5,79 vilket är lägre än skolans medeltal förra året (6,13) men ändå bäst i landet. 

Medeltalen gäller studenternas prov i studentexamens fyra obligatoriska ämnen och har beräknats av Svenska Yle utgående från data från Studentexamensnämnden.

Svenskfinlands överraskare i år är Björneborgs svenska samskola som klättrade 69 platser på den nationella listan och landade på plats nummer 21, Pargas svenska gymnasium som steg med hela 119 platser och kom på plats nummer 22, och Topeliusgymnasiet som bättrade hela 157 placeringar på den nationella listan. Överlag har studenterna i många svenskspråkiga gymnasier skrivit bra också jämfört med hela landet.

Här är hela listan

Nedan hittar du listan med gymnasiernas resultat i de obligatoriska studentproven. Gymnasier med färre än fem examinander har dolts av integritetsskäl. Inga av de svenskspråkiga gymnasierna hade färre än fem examinander.

Listan visar medeltal för studenternas prov i studentexamens fyra obligatoriska ämnen. Längre ner kan du också utforska hur medeltalen har förändrats över tid.

Studenterna ska minst skriva fyra obligatoriska prov varav ett är modersmålet. En sjua motsvarar ett L, en sexa ett E och så vidare. Hela skalan hittar du längst ner i artikeln.

Du kan välja mellan att se en lista på alla gymnasier eller bara de svenskspråkiga gymnasierna. Du kan söka på gymnasiets namn.

Pilarna visar om gymnasiet stigit eller sjunkit på topplistan.

#GymnasiumStudenterMedeltal

Studentskalan

Studentskalan är följande, från bäst till sämst:

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbatur (0)

Artikeln kompletterades kl 15.18 med en visualisering som visar medeltalen för varje skola över tid.

Diskussion om artikeln