Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Luftfartspiratdåd, kapning och eventuellt kidnappning" – Belarus får kraftig kritik efter att ha tvingat ned passagerarplan

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 21:39.
Ett flygplan landar
Bildtext Ryanairplanet som tidigare tvingades ned i Minsk landade på flygplatsen i Vilnius sent på söndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Belarus skickade igår upp ett stridsplan och gav av allt att döma ett falskt bomblarm för att tvinga ett Ryanairplan med en känd oppositionsaktivist ombord att landa i Minsk. Flera västländer har kritiserat händelsen i hårda ordalag, medan Ryssland kallar västvärldens reaktioner för hyckleri.

När planet landade på flygplatsen greps aktivisten och journalisten Roman Protasevitj. Den 26-åriga Protasevitj har levt i exil och har lyckats förmedla nyheter om läget i Belarus.

Planet tilläts flyga vidare sju timmar senare ‒ utan Protasevitj och hans flickvän. Aktivistens medpassagerare såg polisen leda bort honom kort efter att planet landat.

‒ Han vände sig om till de andra passagerarna och sa att han hotas av dödsstraff, sa medpassageraren Monika Simkene till AFP.

‒ Han skrek inte men det syntes att han var mycket rädd. Han såg ut som han skulle ha valt att hoppa ut om det funnits ett öppet fönster, sa Edvinas Dimsa.

Händelsen är ytterligare en upptrappning av den belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenkos förföljelser mot landets oppositionella.

Enligt obekräftade uppgifter kom ordern att stoppa planet direkt från Lukasjenko.

Agenter ombord på planet?

Enligt Ryanairs vd fanns det belarusiska KGB-agenter ombord på planet.

Chefen för den litausiska kriminalpolisen säger att 125 passagerare befann sig ombord på planet vid avfärden från Aten och att 121 anlände till Vinius.

Den 26-åriga Roman Protasevitj har levt i exil i Polen och Litauen, och är aktiv på sociala medier. Han hör till de få personer som fortfarande har lyckats upprätthålla oberoende kanaler för förmedling av nyheter om läget i Belarus.

Hård reaktion krävs

Reaktionerna i EU har varit upprörda. Litauen kallar händelsen för statsterrorism. Flera andra länder har också använt termer som terrorism och flygkapning.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att det belarusiska agerandet bryter mot alla luftfartsregler.

Haavisto sa att det är oerhört att passagerarplan tvingas ned av stridsplan i Europa. Han tillägger att det är klart att det kommer att bli motåtgärder från EU och USA.

EU-ledarna kommer att ta upp frågan under sitt toppmöte som inleds i Bryssel i dag. Inför mötet har flera EU-toppar ställt sig bakom sanktionskraven.

‒ Den här oerhörda och illegala handlingen från regimen i Belarus kommer att få konsekvenser, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Tonen från USA var lika hård.

‒ Det här är en upprörande handling från Lukasjenkoregimen som utsatte över 120 passagerare, bland dem amerikanska medborgare, för livsfara, sa utrikesminister Antony Blinken.

Marin: Förbjud flygningar i Belarus luftrum tills fallet är utrett

Statsminister Sanna Marin (SDP), som uttalade sig inför Europeiska rådets möte i Bryssel, anser att Belarus agerande är oacceptabelt.

- Fallet är mycket exceptionellt och starkt förkastligt och det måste naturligtvis utredas av civila luftfartsorganisationen ICAO.

Sanna Marin i vit klädsel, hon träffar media inför ett EU-toppmöte i Bryssel
Bildtext Sanna Marin säger att vi måste stöda belarusierna och stärka tron på att demokratin kommer att segra.
Bild: Olivier Hoslet / AFP

Marin anser att det behövs ett förbud mot flygningar i Belarus luftrum tills fallet är utrett.

- Finland vill att fallet utreds och att man tar detta på stort allvar. Det finns också anledning att diskutera om det går att införa ytterligare sanktioner mot Belarus och hurdana i så fall.

Finland kräver att de personer som gripits friges. Det gäller såväl det aktuella fallet i Minsk som tidigare gripanden av oppositionella och demonstranter.

- Vi måste stödja det belarusiska medborgarsamhället i denna svåra situation och stärka tron på att demokratin kommer att segra till slut.

- EU måste agera kraftfullt och samstämt. 

Sanktioner på allvar nu?

Bland de möjliga åtgärderna mot den belarusiska regimen finns allt från nya sanktioner till att förklara Belarus luftrum osäkert för kommersiell trafik.

Det senare alternativet förespråkas bland annat av ordföranden för det brittiska parlamentets utrikesutskott, Tom Tugenhat.

‒ Vi måste stoppa flygplan från att flyga över Belarus. Det här är fråga om luftfartspiratdåd, kombinerat med kapning och eventuellt också kidnappning, sa Tugenhat.

Också Irlands utrikesminister Simon Coveney talar om statsstödd piratverksamhet i luften. Enligt honom kräver den här händelsen ordentliga sanktioner och inte bara stränga pressmeddelanden. Han påpekar också att planet var närmare Vilnius än Minsk då det uppmanades att landa.

Belarus användning av ett falskt bombalarm och ett stridsplan för att tvinga ett civilt flygplan ner på marken kan närmast jämföras med en krigshandling. Det här handlade om en flygning mellan två länder som båda är Nato- och EU-medlemmar. Om det här inte är en krigshandling så är är det helt säkert en krigisk handling.

Tom Tugenhat, ordförande för det brittiska parlamentets utrikesutskott, i en intervju för BBC:s radio

Ryssland beskriver västländernas reaktion på Belarus flygplansincident som "chockerande" och "skenhelig".

Finnair ändrar inte sin rutt

Litauen har beslutat att alla flyg till och från flygfält i Litauen måste undvika grannlandet Belarus luftrum, säger transportminister Marius Skuodis.

Det lettiska flygbolaget Air Baltic meddelade i dag att bolagets flygplan inte längre flyger genom belarusiskt luftrum.

Finnair har för sin del meddelat att inga rutter ändras med anledning av händelsen.

(Uppdatering kl. 10.40 med Tom Tugenhats citat samt Irlands uttalande, kl. 13.05 uppdatering om flygrutter, klockan 21.37 uppdaterades artikeln med Marins kommentarer.)

Diskussion om artikeln