Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 24.5

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 15:15.
coronatestning
Bild: Roni Lehti / Lehtikuva

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Fem nya fall i Mellersta Österbotten

På måndag rapporterar vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten om fem nya coronavirusfall. Fallen hör till den senaste tidens omfattande smittkedja.

Totalt 168 nya fall har upptäckts i sjukvårdsdistriktet de senaste två veckorna, vilket ger en incidens på 217 nya fall per 100 000 invånare. Högst i landet för tillfället.

Tre patienter behandlas för tillfället på centralsjukhuset i Karleby för coronavirusinfektion.

Över 75 procent av den senaste tidens fall har uppkommit bland personer som redan befinner sig i karantän. Det betyder att det finns en risk för större exponeringar genom personer som inte är försatta i karantän.

Här listar Soite var man kan ha blivit exponerad.

Extra vaccindoser

Coronavaccineringar går framåt i distriktet, enligt Soite. Cirka 44 procent har fått åtminstone den första vaccindosen. För tillfället vaccineras personer över 50 år och de i riskgrupp 1 och 2.

Den här veckan får Soite också 3 000 extra vaccindoser på grund av det försämrade coronaläget. Utan att räkna med de extra doserna får distriktet 5 700 vaccindoser denna vecka.

Ett nytt fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

I Vasa sjukvårdsdistrikt har ett nytt coronafall bekräftats det senaste dygnet. Det totala antalet fall i distriktet sedan pandemins början är nu 2452 (igår 2451) stycken.

Det totala antalet tagna tester är 73 677 stycken. Igår togs 97 tester.
Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet ligger nu på 13. Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig på epidemins basnivå.

Inga nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har inga nya coronafall att rapportera från det senaste dygnet och incidenstalet i landskapet ligger nu på rekordlåga 8,3 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn.

Igår togs 266 tester i distriktet.

Inga patienter i distriktet finns just nu intagna för sjukhusvård på grund av covid-19.

Sjukvårdsdistriktet rapporterar på måndagen också om situationen med virusvarianter i området. Hittills har 235 fall av virusvarianter bekräftats i Södra Österbotten. Av dem har 183 varit den brittiska varianten och i resten av fallen har det handlat om den sydafrikanska varianten.

Diskussion om artikeln