Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stort bakslag för åklagarna i Viking Sally-fallet – en del av förundersökningsmaterialet får inte användas som bevis

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 23:09.
Brottsplatsen dagen efter mordet på Viking Sally år 1987.
Bildtext Brottsplatsen dagen efter mordet på Viking Sally år 1987.
Bild: Poliisin esitutkintamateriaali

Rättegången mot den drygt 50-åriga mannen som misstänks för mord ombord på Viking Sally 1987 har på måndag inletts i Egentliga Finlands tingsrätt. Åklagarna yrkar på straff för mord och mordförsök.

En del av förundersökningsberättelserna med den åtalade får inte användas som bevis i ärendet, då den åtalade inte hade med sig något rättsbiträde eller försvarsadvokat vid förhören år 2016.

Eftersom det är fråga om ett så allvarligt åtal räckte det inte med att den åtalade i början av ett förhör blev informerad om att han kunde använda sig av ett rättsbiträde, utan han borde ha haft en biträde eller försvarsadvokat med sig.

Det finns mer än 800 sidor förundersökningsmaterial, med bilder, förhör och vittnesmål. Det finns 15 skriftliga bevis, bland annat fotografier, obduktionsprotokoll och läkarintyg. Ett av bevisen är textmeddelanden på danska som den åtalade skickat till en bekant, där han har skrivit att han har dödat och kommit undan med mord.

Dessutom finns 15 vittnesberättelser om vad som skedde före och efter morden, och sakkunniga som vittnar om hur morden gick till.

I attacken dog den 20-åriga tysken Klaus Schelkle och hans dåvarande flickvän Bettina Taxis skadades allvarligt och vaknade senare ur en lång koma. Paret hade åkt på interrail och tog Viking Sally från Stockholm till Åbo.

Vapnet som användes vid mordet har aldrig hittats, och polisen visste länge inte vad det var för ett tillhygge, men enligt åklagaren kunde den åtalade berätta att det var en slagghammare. Vittnen kan berätta varför det är det sannolika vapnet och var sådana fanns på båten.

Den åtalade står utanför rättssalen omringad av media.
Bildtext Den åtalade mannen anlände till Egentliga Finlands tingsrätt på måndagsmorgonen.
Bild: Tuomas Rimpiläinen / Yle

Har berättat att han mördat

Det har funnits många teorier och misstänkta under årens lopp. Den åtalade mannen är född 1969 och har danskt medborgarskap. Han hördes först som vittne, men också med en misstänkts rättigheter redan i oktober 1987.

I förundersökningsmaterialet sägs att den åtalade under sin fängelsetid flera gånger testat sina fängelsekamrater genom att säga till dem att han mördat. Han berättade alltid lite olika historier om vem och hur men anknöt dem till händelserna på Viking Sally. Den åtalade berättade dessa historier för att se om han kunde lita på den andra. Det har inte varit fråga om något erkännande.

Av samma orsak har han för ett vittne berättat att han dödat två personer. Den åtalade jobbade då för vittnet genom att stjäla saker på dennes uppmaning. Den åtalade ville testa vittnet för att vara säker på sin egen position i det kriminella samarbetet.

Rättegången beräknas pågå åtminstone under hela den här veckan, och möjligtvis in på början av nästa vecka. Åklagarna yrkar på livstids fängelsestraff.

Försvaret bestrider åtalen

Försvaret bestrider åtalen som ogrundade. Enligt försvaret hade den åtalade och hans före detta fru ett långt och destruktivt gräl, där det i textmeddelanden fördes fram hot.

Försvaret för fram alternativa händelseförlopp, som man anser är inte bara möjliga utan till och med mer sannolika än åklagarens. Det finns enligt försvaret inget motiv för den åtalade att ha begått mordet.

"Inte är det ju positivt om vi inte får använda all bevisning"

Så här kommenterade specialiståklagare Heidi Röblom fallet efter rättegångens första dag.

- Inte är det ju positivt om vi inte får använda all bevisning. Som åklagare funderar vi på om det finns tillräckligt med bevisning för att väcka åtal, sedan är det tingsrättens sak att ta ställning till om det finns tillräckligt med bevisning för en dom, säger Röblom.

kaverukset kannella
Bildtext Vännerna Klaus Schelkle (vänset) och Thomas Schmid några timmar innan Schelkle mördades.
Bild: Poliisi

"Mentalt är det en väldigt tung process för min klient"

Den åtalades danska försvarsadvokat Henrik Hasseris Olesen berättade efter den första rättegångsdagen att hans klient varit mycket överraskad över att fallet tas upp efter så här lång tid och att de allvarliga anklagelserna förstås väckt oro.

- Vi är lättade över att en del av bevismaterialet inte får användas. Men det är klart att det mentalt är en väldigt tung process för min klient och att åklagarens yrkande på livstids fängelse väcker oro. Det är allvarliga anklagelser och vi får se vad som kommer fram under de närmaste tre till fem dagarna, säger Hasseris Olesen.

"Man har ställt ledande frågor"

Den åtalades finländska försvarsadvokat Martina Kronström var nöjd efter den första rättegångsdagen.

- Det har gått riktigt bra för vår del. Vi har inte varit oroliga innan rättegången och vi är fortfarande inte oroliga. Tingsrättens beslut att inte låta åklagarna använda viss bevisning är förstås viktigt för oss, säger Kronström.

Viking Sallys mordrättegång i Åbo 24.5.2021. Den åtalade med sina två försvarsadvokater.
Bildtext Den åtalades danska försvarsadvokat Henrik Hasseris Olesen och finländska försvarsadvokat Martina Kronström.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Försvaret säger att den åtalade borde ha haft blodiga kläder om han genomfört dådet och det har han inte haft. Kronström tillbakavisar även påståendet att den åtalade känt till mordvapnet.

- Han har inte känt till mordvapnet. Man har ställt honom ledande frågor och frågat honom om olika alternativ. Han vet inte vad som har använts och det vet inte vi eller åklagaren heller, säger Kronström.

Rättegången fortsätter på tisdag och då ska den åtalade höras närmare. Då kanske det också klarnar varför han tidigare har påstått att han har kommit undan med mord, men nu nekar till anklagelserna.