Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Epidemiologer och Kokkolabor gästar den nya humorpodden Framtiden med Alfred och Jakob

Från 2021
Alfred Backa och Jakob Nylund 2021
Bildtext Alfred Backa och Jakob Nylund blickar in i framtiden i den nya humorpodden Framtiden med Alfred och Jakob.
Bild: Firma Alfred Backa

Epidemiologerna, vad händer med dem nu då incidenstalen sjunker? Vad har det uppskjutna kommunalvalet med Paavo Väyrynen att göra? Är det den riktiga Antonio Banderas som pratar på telefonsexlinjen? 

Tja, lyssnar du på Svenska Yles nya humorpodd Framtiden med Alfred och Jakob får du svar på de frågorna. Eller svar och svar – du får dej åtminstone ett gott skratt!

Sjungande statsepidemiologer och känsliga karlar

20:12

Vännerna som blev komiker

Alfred Backa och Jakob Nylund är vännerna som gör humorpodden Framtiden med Alfred och Jakob. Tillsammans har de tidigare jobbat med bland annat revyer, sketcher och radioprogram.

Det är Alfred som kommer med de långa vidlyftiga funderingarna medan Jakob snällt väntar på att Alfred ska tystna. När Jakob uttalar sig blir det ofta en kort, klok och slagkraftig vidareutveckling av Alfreds funderingar.

– Han brukar ge mej en handsignal när jag ska ta över, flinar Jakob.

Alfred, vem är Jakob?

– Jakob är min enda vän. Han kan göra roligare röster än jag, men jag kan ju sjunga, så det jämnar ut sig. Det är den stora skillnaden mellan oss. Det är otroligt roligt att jobba med Jakob.

Jakob, vem är Alfred?

– Alfred är Finlands konstigaste komiker, han vill till exempel inte tjäna pengar på sin komik. Han har en otrolig förmåga att spruta ur sig idéer, både om sådant som är samhällsaktuellt, men också om sådant som bara är fjantigt men på ett helt fantastiskt sätt. Och Alfred är också min enda vän!

Efter en liten diskussion kommer de fram till att “enda vän” i det här fallet betyder “någon man synkar så bra med att man aldrig behöver fundera på vad man säger och hur”.

Alfred Backa och Jakob Nylund 2009
Bildtext Alfred Backa och Jakob Nylund i Maxmorevyn 2009, där Jakob bland annat spelade Carl Bildt.
Bild: Firma Alfred Backa

En podd om framtiden

Varför ska man lyssna på Framtiden med Alfred och Jakob?

– Förhoppningsvis ska vi kunna säga något om samtiden som inte andra program säger. Vi har en annorlunda vinkling eftersom vi tar avstamp i dagens nyheter och tittar framåt med hjälp av humorn, säger Jakob.

– Ja, man får sig ett gott skratt, men ändå förstår man saker på ett annat sätt än tidigare. Jag drömmer till exempel om att göra en rap som sammanfattar hela Israel-Palestinasituationen, säger Alfred.

Men hur vet ni så mycket om framtiden?

– Nå, Jakob läser ju tidningar så han har koll på vad som händer i världen, säger Alfred. Själv gissar jag bara. Om det är någon som är bra på killgissningar och på att mansplaina är det jag, det har jag koll på!

Alfred hävdar också att hemligheten bakom att sia om framtiden ligger i att man ska vara negativ. Om man bara är tillräckligt negativ om framtiden så får man rätt till sist. 

– Och det som är positivt är helt enkelt inte lika kul, fyller Jakob i.

Men hur går det ihop, att lyfta fram negativa saker i en humorpodd?

Alfred ler lite ljuvt innan han svarar.

– Vi är ju som ett par hundvalpar, inte så att vi är gulliga, men vi är så ofarliga så det blir kul. Vi skulle kunna mordhota någon utan att det tas på allvar. Det mesta av det negativa blir helt enkelt inte så negativt då det är vi som säger det, myser han.

Alfred Backa och Jakob Nylund 2021
Bildtext –Istället för att säga "Det här har ni kanske hört om" säger vi i podden "Det här kommer ni att höra om", berättar Alfred Backa.
Bild: Firma Alfred Backa

Dialekter och politiskt inkorrekt humor

Ni spelar ju flera olika karaktärer i podden, vilka är era favoritkaraktärer hittills?

– Jag tycker att det är kul att spela Alfreds mamma, även om jag gör en extremt dålig kvinnoröst, säger Jakob. Jag hoppas bara att hon inte tar illa upp!

Alfreds favoritkaraktärer är de där han får härma en dialekt han inte behärskar.

– Vi brukar försöka oss på västnylänningar och annat som vi inte har en aning om hur låter egentligen, fnissar Alfred.

Kokkolaborna har många konstiga åsikter, så det är tacksamt med Kokkolakaraktärer i podden

Alfred Backa

Reaktioner från publiken kommer alltid då de härmar dialekter och feedbacken är aldrig positiv, men det verkar inte störa dem.

– Man ska ju inte påstå att man är bra på en dialekt, för man kommer ändå aldrig att träffa rätt, ler Jakob.

Alfreds favoritdialekt att härma är Kokkoladialekten eftersom han måste använda hela kroppen för att härma den.

– Kokkolaborna har många konstiga åsikter, så det är tacksamt med Kokkolakaraktärer i podden, säger Alfred.

Alfred är tacksam för att det finns så många olika dialekter i svenskan.

– Att driva med dialekter är den enda politiskt inkorrekta humorn vi har, så den måste vi värna om, säger han.

Alfred Backa och Jakob Nylund 2021
Bildtext –Den enda dialekten jag behärskar på riktigt är Pensaladialekten, säger Alfred. Och Jakob gör en väldigt bra ålänning, lägger han till.
Bild: Firma Alfred Backa

Överraskande karaktärer

Alfred och Jakob gillar att imitera och driva med olika kändisar och redan i första avsnittet dyker flera kända namn upp, bland annat hälsosäkerhetschef Mika Salminen och president Sauli Niinistö. 

Vilka andra kändisar hoppas ni medverkar i podden i framtiden?

– Det är roligt att imitera sådana ingen förväntar sig att man ska imitera. Iiris Viljanen är en sådan. Henne jobbar jag på varje dag just nu och jag hoppas att vi får plats med henne i något av poddavsnitten. Ofta imiterar man någon man vill förlöjliga, men Iiris Viljanen valde jag för att jag jättegärna vill kunna sjunga som hon, säger Alfred full av beundran.

När Jakob berättar att han hoppas att någon av Alfreds rikssvenska imitationer, till exempel Evert Taube, kommer att dyka upp i podden, inflikar Alfred snabbt:

– Ja, gamla gubbar passar ju bra då podden ska gå i Yle Vega!

Vilken är er favoritsketch i första avsnittet?

– Då Mika Salminen sjunger, det är det vackraste! Och där fick jag Jakob att sjunga också, vilket han ju inte gärna gör, ler Alfred.

– Min favoritsketch är faktiskt också den med epidemiologerna, trots att jag sjunger där, medger Jakob.

Hur fick du Jakob att sjunga, Alfred?

– Jag överraskade honom. Jag sade: “Sjung, så följer jag efter!” Det är som att dra bort ett plåster – det kommer att göra ont en stund, men sen är det över.

Blev du nyfiken på podden kan du gå in på Yle Arenan och lyssna, ett nytt avsnitt kommer varje måndag. Podden sänds också i Yle Vega måndagar kl 19.22.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln