Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi framträdde i rätten för första gången sedan militärkuppen

Från 2021
Aung San Suu Kyi
Bildtext Arkivbild. Suu Kyis parti NLD vann parlamentsvalet i november, men juntan godkände inte valresultatet och övertog i stället makten.
Bild: EPA/HEIN HTET

Myanmars avsatta ledare Aung San Suu Kyi har personligen framträtt inför domstol – för första gången sedan militärkuppen den första februari.

Innan domstolsförhandlingen fick Suu Kyi träffa sina advokater, och uppges verka vara i gott skick.

Under förhandlingen sa hon enligt sin advokat att hennes parti NLD – Nationella förbundet för demokrati – kommer att finnas "så länge som folket finns till".

– Hon ser fräsch, frisk och självsäker ut, kommenterade en av hennes advokater mötet med Suu Kyi.

Hittills har hon endast hörts över videolänk, och hon har inte fått träffa sina advokater förrän i dag.

Kan blockeras från framtida maktpositioner

Aung San Suu Kyi har hållits frihetsberövad sedan kuppen och hon anklagas bland annat för innehav av olagliga walkie-talkier och för brott mot coronarestriktioner. Hon står åtalad för sammanlagt sex brott.

Enligt hennes anhängare är åtalen politiskt motiverade, och de menar att rättegångarna bara förs för att rättfärdiga militärkuppen.

I fall hon fälls kan hon hindras från att ställa upp i framtida val. Juntan har lovat att val ska ordnas "inom ett till två år".

Militärjuntan har slagit tillbaka mot de massiva protester som har ordnats allt sedan militärkuppen, och över 815 personer uppges ha dött i samband med dem. Över 4 000 personer har gripits.

Suu Kyis parti NLD vann parlamentsvalet i november, men juntan godkände inte valresultatet och övertog i stället makten. Militären har lovat att man är villig att avsäga sig makten så fort ett nytt, legitimt val har ordnats – men inga datum för val har offentliggjorts.

I stället har juntan planerat att förbjuda Suu Kyis parti.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln