Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland beskriver västländernas reaktion på Belarus flygplansincident som "chockerande" och "skenhelig"

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 19:12.
Rysslands utrikesministeriums talesperson Maria Zakharova gestikulerar.
Bildtext Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova.
Bild: /All Over Press

"Det är chockerande att västländerna kallar incidenten i belarusiskt luftrum för chockerande", skriver det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova på Facebook.

Ryssland anser att västländernas reaktioner på den belarusiska omstyrningen av ett Ryanair-flygplan i går är skenheliga.

Flygplanet, som var på väg från Aten till Vilnius, dirigerades om till Belarus huvudstad Minsk efter ett falskt bombhot. Vid landningen grep de belarusiska myndigheterna en regimkritisk journalist som befann sig ombord på planet.

Europeiska länder, USA och Nato har fördömt Belarus agerande.

Enligt Ryssland är det hyckleri att reagera så här.

"Det är chockerande att västländerna kallar incidenten i belarusiskt luftrum för chockerande", skriver det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova på Facebook.

Zakharova anklagar i sin tur västliga nationer för "kidnappningar, påtvingade landningar och olagliga gripanden".

Hon anser att väst "antingen bör bli chockerade av ... den påtvingade landning i Österrike som Bolivias president råkade ut för på USA:s order ... Eller så borde de inte bli chockerade av ett den här sortens beteende som sker på annat håll."

Zakharova hänvisar här till en händelse år 2013 då Bolivias president Evo Morales år 2013 reste från Moskva med ett flyg som styrdes om och landade i Österrike. Det här skedde efter rapporter om att visselblåsaren och den tidigare CIA-anställda Edward Snowden - som hade flytt från USA - skulle ha varit ombord på flyget.

Senare bekräftade österrikiska myndigheter att Snowden inte fanns ombord på planet.

Källa: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln