Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Anders och Sara byggde hus för bostadsmässan i Lojo: Vår storfamilj ryms in men köpet innebär många skyldigheter

Från 2021
Entrén till Villa Ilta.
Bildtext Ingången till Anders och Saras hem är klar men gården måste ännu fixas till. Det är inte enkelt att köpa hus i samband med bostadsmässan.
Bild: Milla von Konow

Tänk dig att ditt byggföretag går i konkurs och att du ändå måste hålla dig till deadline: Bostadsmässan, som öppnas den nionde juli i Lojo. Så gick det för Anders Berghäll och Sara Lehtovuori, som bygger Villa Ilta, ett av de största husen på sommarens bostadsmässa. Ett trettiotal hus av alla tänkbara slag väntar på besökare i sommar - men kom ihåg att boka tid i förväg, det är ett krav under pågående pandemi.

För Anders och Sara gick husbygget inte "som på Strömsö". Byggfirman som skulle färdigställa drömhuset till bostadsmässan i sommar gick i konkurs i januari. Deadline för huset är den nionde juli. Det gällde för dem båda att kavla upp ärmarna och hitta nya byggare för att färdigställa huset.

Storfamiljens "Villa Ilta" (Villa Kväll) är ett av de största husen på bostadsmässan med fem sovrum och en separat bastubyggnad. Febril aktivitet pågår i de trettiotal hus som ska stå klara för besökare i sommar.

Lyssna på intervjun med Anders här, artikeln fortsätter efter ljudklippet:

Anders Berghäll flyttar in med sin storfamilj: Villa Ilta är vår dröm

10:25

I Lojo, i Hiidensalmi invid Lojo sjös strand, slutförs altaner i snabb takt, inredningen likaså och på en del tomter har trädgårdsarbetet inletts, gräsmattor och planteringar färdigställs. Medierna har fått ta en förhandstitt och husen som redan har sålts visas upp av sina ägare. Anders Berghäll är en av ägarna.

– Vi behövde köpa ett större hus med fem sovrum och jag orkade helt enkelt inte mera renovera ett äldre hus. Dessutom är de dyra i Lojo, säger han. När vi såg läget för årets bostadsmässa sa det klick, sjöutsikten lockade och möjligheten till ett rymligt enplanshus likaså.

Anders och Sara behövde kavla upp ärmarna när byggfirman de anlitat gick i konkurs.
Bildtext Anders Berghäll och Sara Lehtovuori är lättade över att få flytta in i Villa Ilta - Villa Kväll - i augusti. De kämpar med att få huset klart till sommarens bostadsmässa i Lojo.
Bild: JKainulainen photography

Anders jobbar i telekombranschen, Sara är lärare och deras sammanslagna ombildade familj är stor. Fyra barn men också några vuxna barn, som gärna kommer på besök. Familjen är tvåspråkig. En separat bastubyggnad var utgångspunkten. Det ska vara lätt för vuxna barn att komma på besök.

– Vi gillar den mörka grundfärgen på huset, kombinerad med naturfärger, säger han. Intrycket är luftigt och vår stora familj behöver plats. När det klarnade att bastubyggnaden ryms på tomten visste vi att det går vägen. Det finns en inglasad balkong mellan byggnaderna, vilket möjliggör långa höstar och tidiga vårar, säger Anders.

Detalj ur inredningen i Villa Ilta.
Bildtext Lugna färger i Villa Ilta.
Bild: Milla von Konow

Köket i svart och vitt i Villa Ilta, familjen Berghälls nya hem.
Bildtext Det rymliga köket går i svart och vitt i Villa Ilta.
Bild: Bostadsmässan 2021

Familjens hus är byggt av storelement av trä med svart pulpettak. Familjen ville ha lugn och ro på altanen och utsikt över sjön.

– Det börjar bli färdigt nu. Hur månne huset ser ut efter att hundratusen besökare har varit inne och kollat, undrar Anders. Men månne det inte ordnar sig.

Fördelar med läget är enligt Anders närheten till Lojo centrum och motorvägen till Helsingfors.

Vi uppdaterar på Instagram, det är vår skyldighet

Anders Berghäll

Det finns särskilda åtaganden för dem som köper hus på en bostadsmässa. I dag utgör sociala medier en viktig plattform för synlighet för hela byggbranschen. Det är Sara som har åtagit sig att uppdatera hur familjens husbygge avancerar.

Nu, när bygget nästan är klart, tänker familjen att de egentligen fått friare händer att förverkliga sina idéer efter konkursen. De har kunnat anlita lokala yrkeskunniga parter att bygga huset färdigt.

 

Anders Berghäll och hans mamma Gode Lahtinen utanför Villa Ilta.
Bildtext Anders mamma Gode bor nära dem och kan titta in ofta från och med augusti, när familjen flyttar in, efter mässan.
Bild: Yle/Anna Savonius

Anders har vuxit upp i Lojo

Lojo är viktigt för familjen, Anders har vuxit upp här, hans mamma bor ett stenkast ifrån och hon ser fram emot att få besöka familjen ofta.

– Bara huset blir färdigt så..., säger Gode Lahtinen, det går bra att komma hit med cykel.

Hon berättar att den svenska gemenskapen är stark i Lojo men att språket är hårt ansatt. Anders instämmer och betonar vikten av att de svenska tjänsterna såsom daghem och skola består.

– Vi måste arbeta för svenskan här varje dag, säger han.

Närheten till sjön betyder mycket för familjen. Segling hör till gemensamma intressen, en allmän badstrand ska grundas vid mässområdet. Anders önskar att en småbåtsbrygga kunde bli verklighet här, det är ändå inte aktuellt just nu.

– Vi håller båda på med idrott aktivt, åsen ligger nära med motionsbanor. Jag ser också fram emot att umgås med grannarna, vi har fått många bekanta här under de två senaste åren. Gemenskapen är god. Nu bygger alla för mässan men vardagen kommer också.

Trähus, hus som växer eller krymper, runt hus, bostadsandelslag...

Bostadsmässan är inte bara lyxiga småhus. Här finns flervåningshus för hyresboende, delägarbostäder och bostadsandelslag. Dessutom vill man sammanföra olika åldersgrupper utomhus. Ett äldreboende har uppförts invid ett daghem - och mötesplatsen är den gemensamma gården. De äldsta och de yngsta ska ha lätt att umgås.

Här finns också ett hus byggt i stål (som går att återanvända). Huset har olika "bitar" eller moduler som man kan lägga till eller ta bort, beroende på om familjen växer eller krymper. Också hus helt byggda i trä finns på området.

Flervåningshusen har fina takterrasser med gemensamma lokaler. Där finns gemensamma basturum och gröna rum, alltså odlingslådor, som husets invånare kan använda.

Annika Suomi sköter om kommunikationen vid bostadsmäsan i Lojo.
Bildtext Annika Suomi, med ansvar för kommunikationen, säger att man satsat mycket på trygghet vid årets bostadsmässa.
Bild: Yle/Anna Savonius

Coronasäker mässa utlovas, boka tiden på förhand, begränsa antalet besökare

Annika Suomi verkar som kommunikationsansvarig på mässan och hon säger att fjolårets mässa i Tusby lärde arrangörerna mycket, även med tanke på coronapandemin.

– Nu vet vi hur vi ska göra, hur vi guidar folk runt på området för att förhindra att större folkhopar uppstår. Förhandsbokningen innebär att vi kan begränsa antalet besökare väl. Personalen har också fått en säkerhetsutbildning.

Här får du mässan i ett nötskal, en intervju med kommunikationsansvariga Annika Suomi, artikeln fortsätter efter ljudklippet:

Bostadsmässan 2021 i Lojo: Läckra detaljer och ekologiskt byggande

7:13

Det klimatsmarta med mässans placering, nära centrum, finns i avstånden. Det går att promenera eller cykla in till centrum. Det finns ett daghem nära, på området. Hälften av husen har solpaneler, många hus har laddstation för elbilar, ett av flervåningshusen har vitmålat tak - då är det svalare på somrarna inomhus.

– Pyörre eller Virveln är helt nytt koncept, ett runt hus byggt av stål, som går att återanvända. Huset har väckt stort intresse, berättar Annika Suomi.

Det finns intressanta detaljer i varje hus på årets bostadsmässa, vare sig det handlar om energi, inredning, material eller teknik. Du hittar de olika husen här.

En enorm chans - och utmaning för Lojo stad

Juha-Pekka Lehmus, chef för barn, unga och familjer

Bostadsmässan innebär en unik chans för Lojo stad att locka till sig nya invånare.

– Det är också en enorm utmaning, säger serviceområdeschef Juha-Pekka Lehmus, med ansvar för barn, unga och familjer i Lojo. Mässan ger oss en chans att visa vad staden kan erbjuda sina invånare. Vi inser att förväntningarna är höga på småbarnsfostran och skolor ifall man funderar på att flytta hit.

Juha-Pekka Lehmus, områdeschef för familjerna i Lojo är glad över det ökade intresset för staden i och med mässan.
Bildtext Juha-Pekka Lehmus hoppas på nya invånare till Lojo i och med bostadsmässan.
Bild: Yle/Anna Savonius

Lehmus hoppas ändå att mässan kunde locka fler familjer till staden. Staden har jobbat på lång sikt, en ny skola och ett dagis har öppnats. Vi har medvetet satsat på tvåspråkighet här, säger han.

– Inom stadens förvaltning måste vi ändå jobba mera med svenskan, det är klart. Vi behöver kunna erbjuda service på två språk. Det måste finnas en stig på båda språken till andra stadiet.

Hur Lojo kunde få fler arbetsplatser i staden är ändå en annan sak, en större fråga. Ifall staden vill ha invånare som både jobbar och bor här behöver mycket ske. Många Lojobor pendlar vanligtvis till jobbet i huvudstadsregionen, nu är många på distans hemma.

Lehmus hoppas att folk tar coronabegränsningarna på allvar i sommar, att inga smittkluster uppstår vid bostadsmässan.

Bostadsmässan 2021 i Lojo pågår mellan den 9 juli och 8 augusti. Efter det kan man ännu kolla in husen virtuellt. Du kan köpa biljetter till mässan här.

Diskussion om artikeln