Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stanley Cup-racet över för St. Louis och Washington – Ryssland får tre NHL-förstärkningar

Från 2021
Vladimir Tarasenko.
Bildtext Vladimir Tarasenko är en anfallare av rang.
Bild: All Over Press

Ryssland har inlett ishockey-VM med två segrar, och nu förstärks den redan starka truppen ytterligare med tre NHL-spelare. Vladimir Tarasenko, Dmitrij Orlov och Ilja Samsonov är tunga namn i årets VM, även om den tyngsta möjliga pjäsen, Aleksandr Ovetjkin, avböjde.

I takt med att NHL-slutspelet kör på och lag blir förpassade på sommarlov, frigörs spelare för VM, åtminstone i teorin. De flesta har en mentalt tung säsong bakom sig, och dessutom kan diverse karantäner sätta käppar i hjulen för dem som gärna skulle ansluta sig.

Ryssland har inlett VM med en 4–3-seger över Tjeckien samt med en 7–1-seger över Storbritannien, och nu har landets ishockeyförbund meddelat att tre nya NHL-spelare kommer att ansluta sig till VM-laget.

Det är fråga om anfallaren Vladimir Tarasenko, backen Dmitrij Orlov och målvakten Ilja Samsonov.

Tarasenkos lag St. Louis Blues slutspel tog slut redan efter fyra matcher när Colorado Avalanche var bättre med 4–0. Den 29-årige anfallaren är en meriterad spelare som bland annat vann Stanley Cupen 2019 med St. Louis.

Poängmässigt har han varit en stabil 30-målsskytt de senaste åren, även om de två senaste säsongerna till stor del spolierats av skador. Tarasenkos poängrekord för en säsong är 39+36=75.

Skador och spelförbud

Washington Capitals gjorde St. Louis sällskap ut på försommarbete när laget föll mot Boston Bruins med 1–4 i matchsegrar. Capitals har fyra ryssar i sina led, av vilka den största superstjärnan Aleksandr Ovetjkin inte kommer till VM – skador sätter stopp för hans VM-medverkan.

Lagets andra stjärnanfallare Jevgenij Kuznetsov är inte heller aktuell för VM. Han testade positivt för kokain i samband med VM 2019 och fick ett fyra år långt spelförbud i internationella matcher.

Däremot ansluter sig backen Dmitrij Orlov och målvakten Ilja Samsonov. Orlovs poängrekord för en NHL-säsong är 6+27=33 medan Samsonov bara spelat ett par säsongshalvor i NHL.

Tarasenko, Orlov och Samsonov tvingas i karantän i VM-orten Riga innan de får ansluta sig till den spelande truppen.

Trion kommer med andra ord inte att spela i Rysslands följande match som går av stapeln redan på måndagen med Slovakien som motståndare.

Vad Finland och Lejonen beträffar är det klart att inga ytterligare NHL-förstärkningar (utöver de nuvarande VM-spelarna Olli Määttä och Arttu Ruotsalainen) kommer att ansluta sig till truppen.

VM-truppen får ha maximalt 28 spelare, och Finlands alla 28 spelare har redan fått sin VM-stämpel.

Källa: leijonat.com, nhl.com

Diskussion om artikeln