Hoppa till huvudinnehåll

Finnair anser att händelsen i Belarus är allvarlig, men fortsätter flyga genom landet vid behov

Uppdaterad 24.05.2021 17:13.
Finnairplan i luften.
Bildtext Finnair har utvärderat säkerheten och fortsätter att flyga genom Belarus luftrum när det behövs.

Flygbolaget Finnair håller sina flygrutter oförändrade, men ser allvarligt på det uppmärksammade fallet i Belarus där myndigheterna styrde om ett passagerarplan av uppenbarligen politiska skäl.

Det har väckt stark kritik internationellt att Belarus flygvapen tvingade ett passagerarplan att ändra rutt och landa för att landets myndigheter ville gripa en oppositionell aktivist ombord. Ryanair-planet var på väg från Grekland till Litauen och flög genom Belarus.

Finländska Finnair säger sig fortsätta följa situationen noggrant.

– Fallet är oroväckande. Det är bra att de internationella flygorganisationerna IATA och ICAO samt många stater har krävt att händelsen utreds, säger Finnairs kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist.

Hon säger att bolaget har några enstaka flyg per vecka som beroende av vindförhållandena ibland flyger genom Belarus. Det gäller rutter till Chania i Grekland och Gazipasa i Turkiet.

– Vi fortsätter tillsvidare att använda belarusiskt luftrum. Det finns inga nya myndighetsdirektiv om saken och vi har också gjort vår egen säkerhetsutvärdering, säger Tallqvist.

– Vi fortsätter att följa situationen noggrant. Säkerheten är alltid vår första prioritet, säger hon.

Artikeln korrigerades 24.5.2021 kl. 17.10 med information om att det var frågan om ett Ryanair-plan, inte Air Baltic.

Diskussion om artikeln