Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Nu ställer vi till med rabarberfestival – baka, kocka och safta med trädgårdens syrligaste primör

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 15:33.
Rabarber och olika rätter man kan göra av rabarber.
Bild: Carina Ahlskog/Yle. Bildcollage Marika Lytts-Råholm

Du kan slänga med lite rabarber i en sallad eller fylla en tårta med den. Trädgårdens pampigaste och syrligaste grönsak rabarber fungerar i många olika sammanhang. Här har vi samlat våra rabarberfavoriter.

Rabarbern är tacksam på många sätt. Den ger ofta en generös skörd och den står sig länge i trädgården, även om den är som krispigast och saftigast i början av sommaren.

Det finns många klassiska rabarberrecept som rabarberkräm med jordgubbar eller rabarbersaft med citron. Men har du någon gång testat att grilla rabarber eller sätta den i din lunchsallad?

Här vill vi locka med både superenkla recept som Gullrandas rabarbersaft och udda recept som vår asiatiska nudelsallad med rabarber. Allt för att den ståtliga rabarbern inte ska behöva vissna bort i din trädgård.

Efterrätt på en kvart – testa vår tarte fine med rabarber

En bakplåt med nybakade rabarberpajer. Pajerna är bakade på smördegsplattor med tunnt hyvlade rabarberstjälkar och ett ordentligt lager med pudrat florsocker.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Tunt hyvlad rabarber på färdig smördeg och rikligt med florsocker, kan det bli enklare än så? Ändå känns den här rabarberpajen i portionsformat otroligt lyxig. Den funkar så väl med vaniljglass som en klick grädde.

I det här receptet har vi gjort rabarbern till en hel middagsupplevelse. Inled med vår asiatiska nudelsallad med rabarber och avsluta hela sittningen med en krispig tarte fine.

En drink med rabarber och mynta efter middagen

Ett glas med en rosa dryck, gröna örtblad och isbitar. I bakgrunden en flaska med mera rosa dryck.
Bildtext Mynta passar väl med rabarber i en drink.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Rabarber passar utmärkt till efterrätter eftersom den håller igång magen. Så varför inte bjuda på rabarber i form av en drink efter middagen? Men främst väljer vi den för smaken.

Vår rabarber och myntadrink är en dessert i sig men kan gärna serveras som dryck till en lättare efterrätt. Dessutom är den alkoholfri så den passar för alla.

Fransk pannkaka med marängtäcke – testa vår grillade clafoutis

En grillbakad rabarberclafoutis med marängtäcke.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Dags att addera ett nytt begrepp till köksvokabulären: clafoutis. Clafoutis är en fransk efterrätt där man sätter bär eller frukter i en form och häller på en liknande smet som man använder när man gör pannkaka.

Rabarber är en av våra favoritprimörer. Som godast är den på försommaren men även äldre rabarber går bra i den här rätten.

Grillad rabarbersoppa sommarens höjdare

Rabarbersoppa med vaniljglass.
Bild: Yle/Strömsö

Den rödaste rabarbersoppan får du om du kokar en lag på skal och rens som du sedan använder som bas för soppan. För en intensiv smak kan du också grilla av rabarberstjälkarna innan de åker ner i soppan.

Dessutom bjuder vi på ett recept med grillbakad kräm i knyten. Smaken av rabarber blir mera koncentrerad när den bakas på grillen. Och tänk vilken rolig programpunkt på grillfesten när alla gäster får öppna sitt eget krämknyte!

Gullrandas rabarbersaft – presidentens sommarfavorit

Finlands president Tarja Halonen tillsammans med redaktören Elisabeth Morney på Gullranda.
Bild: Strömsö / Yle

Rabarbersaft är Gullrandas egen specialitet. Elisabeth blev bjuden på saften då hon besökte Tarja Halonen på Gullranda för många år sedan.

Regeringen brukar också bli bjuden på rabarbersaft under de somriga sammankomsterna på presidentens sommarresidens. Receptet är egentligen så enkelt att det nästan inte ens är ett recept. Elisabeth fick med sig receptet till Strömsö.

Glasstårta med rabarber och maräng – både barn och vuxnas favorit

Glasstårta på serveringsfat i Strömsö villans kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Vad är hemligheten bakom en riktigt god glass- och marängtårta? Jo, att man lägger till något tillräckligt syrligt som gör att det söta inte blir för kvalmigt. Här har vi löst det med en riktigt god rabarberkompott.

Tårtan hör till de mera tidskrävande bakprojekten men den går bra att förbereda och eftersom den är spritsad med italiensk maräng går den bra att frysa in. Sedan kan man garnera precis innan servering.

Glasstårta på serveringsfat i Strömsö villans kök

Rabarberglasstårta med maräng – både syrlig och söt

När du behöver något friskt och fräscht på kalaset.

Bubbligt med egen lemonad av rabarbersirap

Tre flaskor rabarberlemonad.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Hemgjord lemonad är ett enkelt mathantverk med en helt annan smakupplevelse än dussinläsk från butiken. Med hjälp av lemonadtillverkaren Fredrik Bäckstrands tips kan du öppna din egen lemonadfabrik tillsammans med barnen.

Lemonadens grund är vatten, kolsyra och smaksatt sirap. Den smaksatta sirapen kan också användas i matlagning. Rabarbersirap går bra att koka på fryst rabarber.

På andra språk

Diskussion om artikeln