Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rådjursstammen i Österbotten växer – för med sig fästingar och ökad risk för trafikolyckor

Från 2021
Porträttfoto av Stefan Pellas.
Bildtext Rådjursstammen växer i hela Kust-Österbotten, säger jaktchef Stefan Pellas. Men jakten fungerar och växer stammen ytterligare fäller man ännu fler djur.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Rådjursstammen i Kust-Österbotten växer. Hittills i år har man skjutit omkring 1600 rådjur i Kust-Österbotten och under de senaste fem åren har rådjursbytet ökat med det dubbla.

Stammen finns jämnt utbredd i hela Kust-Österbotten och ökningen är tydlig i hela området.

Stefan Pellas är jaktchef vid Finlands viltcentral i Kust-Österbotten. Enligt honom kan det finnas flera orsaker till att rådjursstammen växer.

– Dels har vi haft snöfattiga vintrar under många år och dels har rävstammen varit utsatt för rävskabb och vanligtvis tar rävarna många rådjurskid under vårarna. Lodjursstammen har också varit lägre här i Kust-Österbotten, säger Pellas.

Samtidigt var den senaste vintern snörik. Pellas poängterar att detta kan ha lett till att åtminstone en del rådjur frusit ihjäl.

Fler trafikolyckor

I Kust-Österbotten brukar det vanligtvis förekomma omkring ett par hundra kollisioner med rådjur i trafiken per år. Pellas säger att antalet kollisioner också har ökat under den senaste femårsperioden.

I en del fall kommer rådjur in i trädgårdar och äter i blomrabatter eller trädgårdsland. För att undvika detta rekommenderar Pellas att använda någon form av stängsel för att skydda sin trädgård.

– Det finns också elektroniska skrämmor som kan fungera, men det kan hända att de inte låter så trevligt för övriga som bor runtomkring.

Samtidigt poängterar Pellas att man inte ska mata djuren i trädgården under vintern eller våren.

– Då lär de sig var de kan hitta mat och kommer och söker efter mat också under sommaren. Har man utfordringar ska de vara långt från gårdsplanen.

Rådjur med kid.
Bildtext Många snöfattiga vintrar kan ha bidragit till att rådjursstammen vuxit stadigt i Österbotten.

Rådjur bär ofta på fästingar, men Pellas poängterar att det också finns många andra djur som bär på och sprider fästingar.

– Det finns många arter som bär på fästingar och kan sprida dem. Det är ändå inte heller på banan att man utrotar alla djur som vi har i våra skogar.

Jakten fungerar

Rådjursstammen regleras regelbundet och enligt Pellas visar det allt större jaktbytet att de österbottniska jägarna gör sitt.

– Jakten fungerar och jägarna förvaltar stammen. Därför finns det också en naturlig skygghet hos stammen, så att rådjuren inte går in i trädgårdarna och äter hur mycket som helst, förstås lite beroende på var man bor.

Stefan Pellas tror att den ökade rådjursstammen kan bidra till ett större intresse för jakt.

– Det är många som uppskattar jakten. Jakttiden på rådjur är lång och det gör att man kan stävja eventuella skador.

Under kommande säsong pågår jakten på rådjur mellan den 1 september och den 15 februari. Med hund får rådjur jagas först från och med den 25 september.

Just nu pågår också bockjakten, som började den 16 maj och slutar den 15 juni, och då får endast handjur fällas.

– Om stammen blir stor fäller man fler djur, säger Pellas.

Diskussion om artikeln