Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ursprunget till covid dunkelt – rapport: Forskare i Wuhan blev sjuka innan pandemin bröt ut

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 19:10.
Personer iklädda skyddsutrustning hanterar coronaprov i ett laboratorium i Wuhan, Kina.
Bildtext Det är oklart varför laboratorieanställda i Kina blev sjuka i november 2019.
Bild: /All Over Press

Sjuka anställda vid ett laboratorium i Kina har lett till nya rykten om det egentliga ursprunget till covid-19. En rapport visar nu att forskare behövde vård på sjukhus i november 2019 strax innan virusutbrottet offentliggjordes.

Det här väcker nu frågor om huruvida viruset lyckades "rymma" från ett laboratorium.

Tre forskare från det kinesiska virologiska institutet i Wuhan blev så sjuka att de måste söka sig till sjukhus, sägs det i en tidigare opublicerad underrättelserapport i USA, enligt Wall Street Journal.

Uppgifter har cirkulerat om att flera forskare vid laboratoriet - ett center där bland annat olika slag av coronavirus studerades - blev sjuka under hösten 2019 med symptom som påminner om både covid-19 och normal säsongsinfluensa.

En del av de personer som bekantat sig med rapporten säger att det kan bli svårt att bevisa att viruset kan härledas till just dessa insjuknade personer. Andra påpekar att det är märkligt att det inte har framkommit exakt varför de här forskarna blev så sjuka.

Kina har hittills hävdat att det första covid-19-fallet blev känt först i december 2019.

Uppgifterna om antalet sjuka forskare, tidpunkten för insjuknandet och längden på sjukhusvistelserna offentliggjordes nu strax innan Världshälsoorganisationen WHO diskuterar nästa fas i utredningarna kring coronavirusets ursprung.

WHO:s tidigare bedömning: Viruset kan ha kommit från djurmarknader i Kina

WHO har försökt leta efter orsaken till att coronaviruset började sprida sig, och har bedömt att djurmarknader i Kina kan ha utgjort ursprungskällan.

Kina har för sin del sagt att viruset kan ha nått Wuhan via importerad fryst mat, och att inga kopplingar till laboratoriet har hittats.

Källor: The Wall Street Journal