Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Eva Biaudet och Pekka Haavisto fördömer Belarus agerande – de väntar sig sanktioner från EU

Från 2021
Uppdaterad 24.05.2021 19:05.
Ryanairin lentokoneesta tulee ihmisiä ulos rauhalliseen tahtii.
Bild: Elli Sormunen / Yle

De personer som är inblandade i att tvinga ner Ryanairs flygplan i Minsk i går kan råka ut för personliga sanktioner från EU. Pekka Haavisto är kritisk till Belarus förklaringar hittills.

Också Svenska folkpartiets representant i riksdagen utrikesutskott Eva Biaudet är ytterst kritisk.

– Det är väldigt skrämmande. Europa måste reagera. Vi kan helt enkelt inte tillåta en sådan handling.

Så beskriver Eva Biaudet sin reaktion på nyheten om att Belarus i går tvingade ett reguljärt passagerarflyg att landa i Minsk. Målet var att fängsla journalisten och oppositionsaktivisten Roman Protasevitj som befann sig ombord.

– Politiska ledare från många håll och till exempel utrikesutskottets ordförande från bland annat Tyskland, Irland, Storbritannien och Polen har fördömt detta med hårda ord. Man talar om att det är fråga om en kidnappning eller någon typ av pirathandling. Det är ett hot mot människors säkerhet inte bara i Belarus utan också i resten av världen. Vi förväntar oss att toppmötet i EU behandlar det här med största allvar, säger Biaudet.

SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet.
Bildtext Det gäller att visa tillräckligt starka motreaktioner, säger Eva Biaudet (SFP).
Bild: Silja Viitala / Yle

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) ger inte mycket för Belarus förklaringar till incidenten.

– Jag har varit i kontakt med utrikesminister Makey två gånger, men han har ingen trovärdig förklaring till vad som hände med Roman Protasevitj.

– Deras förklaring har att göra med ett bombhot i planet, men det finns ingen förklaring till varför man för ut en medlem av oppositionen ur planet. Vi kräver förstås att Roman Protasevitj ska befrias så som alla politiska fångar i Belarus. De mänskliga rättigheterna måste respekteras 

Pekka Haavisto beskriver Belarus aktion som en mycket exceptionell och allvarlig händelse.

– Det behövs en internationell utredning så som EU kräver. Det fanns över hundra människor ombord på planet och nödlandningen utsatte många för fara. Det är också möjligt att Belarus har brutit mot den internationella flygorganisationens regler.

Pekka Haavisto Säätytalolla, Sergei Lavrovin infossa
Bildtext Haavisto väntar sig en bred internationell uppslutning i fronten mot Belarus.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Vad kan EU göra?

Frågan är ändå vad EU kan göra för att sätta press på Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Flera sanktioner mot Belarus har redan till stor del isolerat landet från EU.

– Det är naturligtvis svårt att handla mot en diktator eller en ledare vars ledarskap inte erkänns som legitimt av andra länder eftersom han bryr sig så lite. Men det är klart att man ändå inte kan tiga och låta bli att handla, säger Eva Biaudet (SFP).

– Det gäller att visa tillräckligt starka motreaktioner. Man talar om att utesluta Belarus ur flygorganisationerna, men kanske också organisationer som Interpol som de kan använda på ett odemokratiskt sätt mot sina egna medborgare, tillägger hon.

Man har försökt öka flygsäkerheten efter terrorattackerna den elfte september. Nu är det en stat som utgör ett hot mot passagerarna. Det är helt oacceptabelt

― Pekka Haavisto, Gröna

Hon tycker också att man borde överväga att stoppa flyg över belarusiskt luftrum.

Finnair borde också enligt henne överväga att sluta flyga över Belarus.

– Ja, skulle jag vara passagerare skulle jag inte hemskt gärna sätta mig på ett plan som jag vet att kommer att flyga genom belarusiskt luftrum. Jag tycker man absolut borde överväga det. Om man ser på hur flygen har åkt i dag ser man att ganska många har undvikit luftrummet så långt som möjligt.

Finnair har ändå meddelat att bolagets plan vid behov fortsätter att flyga över Belarus.

Pekka Haavisto har kontaktat EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell.

– Europeiska rådet ska diskutera frågan i kväll. Det fjärde sanktionspaketet är under beredning. Det har varit EU:s reaktion på händelserna i landet efter presidentvalet i augusti och jag tror att det som nu har hänt påverkar sanktionspaketet.

EU:n liput liehuvat Euroopan unionin päärakennusten ulkopuolella.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

EU:s sanktioner riktar sig sannolikt mot enskilda individer i Belarus.

– Det är fråga om individer som har använt våld mot demonstranter. Men förstås måste vi först förstå exakt vad som har hänt med Ryanairs plan och vem som har bestämt vad. Jag tycker ändå att man också kunde använda sanktionerna mot sådana personer.

Också Haavisto väntar sig en bred internationell uppslutning i fronten mot Belarus.

 – Jag tror det som nu har hänt med Ryanairs plan inte bara handlar om Belarus beteende. Det handlar allmänt om flygsäkerheten i världen och om det är möjligt att ta flygplan och göra något sådant mot passagerarna. Finns det nu nya typer av regler i världen som man inte kan acceptera? Jag tror att många länder reagerar mycket negativt till Belarus nu.

– Man har försökt öka flygsäkerheten efter terrorattackerna den elfte september. Nu är det en stat som utgör ett hot mot passagerarna. Det är helt oacceptabelt.

Eva Biaudet vill att riksdagens utrikesutskott ska ta tag i frågan.

– Jag hoppas vi kan diskutera det så snabbt som möjligt. Vi har möte i morgon. Sannolikt kan vi få en rapport om händelsen då.