Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yle Österbotten startade nedräkningen till kommunalvalet – lokalpolitikernas julafton

Ett foto taget bakom kullisserna i en tv-studio inför en diskussion. På bilden syns tre personer stå vid varsit bord, en fjärde person syns på en tv-skärm i hörnet.
Bildtext Claus Stolpe och Anci Jylhä var två av gästerna i kvällens stream som leddes av Ida-Maria Björkqvist och Filip Stén.

Vindkraft, arbetskraft, byakraft och kommunernas livskraft är viktiga frågor i Österbotten inför kommunalvalet. Programledarna Filip Stén och Ida-Maria Björkqvist samlade gäster med många års politisk erfarenhet i tisdagens sändning.

Svenska Yle Live: Snart dags för kommunalval i Österbotten
Svenska Yle Live: Snart dags för kommunalval i Österbotten - Spela upp på Arenan

Gäster i sändningen var statsvetaren Claus Stolpe, Ulf Stenman från Finlands kommunförbund, Anci Jylhä som tidigare har varit kontaktchef för SFP i Österbotten och Anna-Maija Lyyra, som nu hoppar av kommunalpolitiken i Jakobstad där hon har representerat De Gröna. Dessutom var SDP-politikern Miapetra Kumpula-Natri med från Helsingfors.

– Vi har 14 kommuner i svenska Österbotten så valfrågorna är väldigt många, men det som är aktuellt i flera kommuner är vindkraft och planer på det, säger Ida-Maria Björkqvist.

En annan viktig fråga i Österbotten just nu är frågan om arbetsplatser, arbetskraft och inflyttning.

– Vi har hört om batterimaterialfabriken som kommer till Vasa, om gruvindustri som är på gång i Karleby och om fabriker i flera andra kommuner som satsar och bygger ut. Men österbottningarna blir färre, det föds färre barn och de unga flyttar, säger Ida-Maria Björkqvist.

– Så att locka arbetskraft och se till att det finns utbildning som fyller behoven. Det är säkert något som de politiker som vi väljer nu kommer att få ta tag i, säger Filip Stén.

Utvalda kandidater

Förutom studiogästerna fick också de kandidater som partierna valt ut berätta hur de vill att framtiden i Österbotten ska se ut.

– Vi kommer att höra ett antal kandidater ta ställning i olika frågor och därefter diskuterar vi vidare med våra studiogäster – kommunfältet befinner sig i en intressant tid nu med många stora förändringar på kommande, säger Filip Stén.

– Dessutom ska vi också diskutera byakraft och kommunernas livskraft, säger Ida-Maria Björkqvist.