Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Topeliusgymnasiet gjorde massivt skutt i gymnasierankingen: "Vi har legat högre tidigare och vi ska nog upp tillbaka igen"

Från 2021
Topeliusgymnasiet i Nykarleby
Bildtext Topeliusgymnasiet trea i Österbotten.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Topeliusgymnasiet i Nykarleby steg hela 157 placeringar på årets gymnasieranking. Vi är på banan igen, säger rektorn Katarina Bjurs.

Efter djupdykningen ifjol klättrade Topeliusgymnasiet igen upp i finrummet i år. Skolan är 44:a på nationella rankingen och nia bland svenskspråkiga gymnasier.

I Österbotten är i sin tur endast Vasa övningsskola (22:a) och Pedersöre gymnasium (40:a) bättre.

- Det känns jättebra att vi stiger igen. Vi hade en liten dipp förra året, men nu är vi på banan igen, säger rektorn Katarina Bjurs.

Enligt Bjurs är den stora fördelen med Topeliusgymnasiet att skolan är ett litet gymnasium.

- Vi har lättare att se våra studerande och vi kan hjälpa dem som behöver hjälp. Vi har en väldigt engagerad lärarkår som ger det där lilla extra.

Med en positiv attityd kommer man långt

Katarina Bjurs

Gymnasierankingen görs varje år av Svenska Yle utgående från data från Studentexamensnämnden. Medeltalen gäller studenternas prov i studentexamens fyra obligatoriska ämnen.

I Topeliusgymnasiet var medeltalet 4,78 i en skala som går upp till sju. Bjurs hyllar årets studenter som inte låtit pandemiåret stoppa dem.

- De anpassade sig snabbt till rumban av munskydd, avstånd och en ständig beredskap att snabbt övergå till distansstudier vid behov.

- Det nya normala blev deras vardag och de blev experter på att anpassa sig och tänka om. Med en positiv attityd kommer man långt.

Rankingen viktig för skolan

Enligt Bjurs följer man traditionellt med rankingen och analyserar den. Man jobbar medvetet också med att förbättra sin placering i rankingen.

- Kodknäckaren är en guide för studerande till genrekontextmedvetet lärande och den kom till i tiderna för att lärarna tyckte att vi kan bättre än så här. Och den har gett resultat över åren.

- Eleverna vet vad som förväntas av dem i olika skrivsituationer. De kan läsa, tolka, skriva och uttrycka olika genrer.

Tror du ni i framtiden kan nå ännu högre upp på rankingen?

- Vi har legat högre tidigare och vi ska nog upp tillbaka igen.

Diskussion om artikeln