Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Få gäster på årets studentdimissioner – gymnasierna i Borgå och Lovisa streamar sina tillställningar, Sibbo bjuder in tre gäster

Från 2021
Uppdaterad 25.05.2021 13:32.
Studentmössa
Bildtext Precis som i fjol kommer vårens studenter att få sin mössa utan familj och bekanta i publiken.
Bild: Yle/Roger Källman

På grund av coronaläget kommer examensfester och studentdimissioner också i år att ordnas utan familjer och bekanta i publiken. Gymnasierna i Borgå och Lovisa kommer att streama sina evenemang. Sibbo ordnar dimission utomhus. För Prakticumstuderande ordnas enbart småskaliga examenstillställningar i enskilda grupper.

På grund av coronaviruset ordnas studentfester i Borgå även i år enligt säkerhetsanvisningarna utan föräldrar eller övrig publik, skriver Borgå stad i ett pressmeddelande. Läsårets avslutningsfester streamas så att vårdnadshavare kan följa evenemangen hemifrån. 

– Alla examina är lika värdefulla och det är är väldigt värdefullt att man når en sådan viktig milstolpe under dessa svåra tider, säger bildningsdirektör Sari Gustafsson och gratulerar vårens examinander. 

Staden önskar att studentfesterna följer de gällande restriktionerna för privata tillställningar. I Borgå firas studenterna 5 juni. 

– Studentfester är en av de ungas viktigaste fester som också är viktig för föräldrar och släktingar. Ändå önskar vi att gästerna inte samlas utanför skolorna för att vänta att avslutningsfesten tar slut utan att gratulationer och blommor ges vid privata tillställningar, säger utbildningsdirektörerna Jari Kettunen och Rikard Lindström.

Ljusgul tegelbyggnad på våren.
Bildtext Vid studentdimissionen i Borgå Gymnasium kommer enbart studerande och skolans personal att närvara.
Bild: Yle / Emilia Åberg

Yrkesskolan Careeria ordnar en virtuell sommarfest, Careeria kohti kesää, för sina studerande 4 juli. 

Samma system för Lovisa Gymnasium

Lovisa Gymnasiums rektor Anders Nordström säger att, precis som i Borgå, kommer enbart studerande och lärare att närvara på vårens studentdimission. Skolan diskuterade olika alternativ med stadens pandemigrupp och kom fram till att det här var det bästa sättet att ordna tillställningen på.

– Med de restriktioner vi har kan vi inte ta emot några gäster, säger Nordström.

Planen är att streama evenemanget, så att familjemedlemmar och bekanta kan följa med tillställningen hemifrån. 

– Alternativt bandar vi in allt. 

En man med svart munskydd tittar in i kameran
Bildtext Rektor Anders Nordström beklagar att också årets studentdimission äger rum utan publik.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Munskydd och säkerhetsavstånd gäller som vanligt för dem som deltar.  

 – När studenterna kommer fram för att få sin mössa, kan de eventuellt få ta av sig munskyddet för en kort stund.

Nordström beklagar situationen och säger att det hade varit trevligt att återgå till det normala. 

– Men det är för tidigt ännu, vi får köra så här nu.

Dimission på Savijärvi gård i Sibbo

I Sibbo avviker gymnasiet från kollegerna i Borgå och Lovisa genom att hålla dimissionen utomhus på Savijärvi gård i Nickby.

- Vi har dimission både på plats och som streamad. De studerande får ta med sig tre gäster per person, säger rektor Linus Dolk.

Studentdimissionen hålls på en gårdsplan som är cirka 1 000 kvadratmeter stor. Någon väderreservation finns inte, så det är paraply eller regnkappa som gäller vid dåligt väder.

Vid tillställningen deltar lärare, abiturienter och deras gäster. Övriga studerande och personal får följa med streamen hemifrån.

- Vi använder munskydd. Familjemedlemmar kan stå nära varandra, men annars håller vi avstånd mellan grupperna, säger Dolk som redan hunnit beställa fint väder till dimissionen.

Ingen examensfest för Prakticumstuderande

Lotta Sjöblom, servicechef för Prakticum, säger att yrkesskolan inte kommer att ordna en sedvanlig examensfest i år. Det gäller enheten i Borgå likaväl som enheten i Helsingfors.

Alla studerande har ändå bjudits in till skolan gruppvis för en kort examenstillställning fredagen 28 maj. Grupperna består av personer som studerar tillsammans.

– De får sina betyg och så uppvaktas de gruppvis, säger Sjöblom. 

Också här kommer enbart personal och studerande att vara på plats. Tillställningen kommer inte att streamas, men den fotograferas. Bilderna delas ut till de studerande. 

Matsalen i POMO-huset i Borgå
Bildtext Prakticums enhet i Borgå saknar tillräckligt stora utrymmen för att ordna en ordentlig examensfest.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Det är inte enbart coronaläget som är orsaken till att examenstillställningen blir småskalig i Borgå.

– På Borgåenheten har vi inte har tillräckligt stora lokaler.

I fjol, när en examensfest planerades, hade yrkesskolan avsett att ordna evenemanget utanför skolan i en annan lokal. Eftersom tillställningen i år sker i små grupper får alla ändå plats.

Om vädret tillåter kommer tillställningen att ordnas utomhus. 

– Då hoppas vi på att vi kan slippa munskydden, annars har alla på sig dem hela tiden i skolan. På det viset önskar vi att det blir festligare om man inte behöver matcha munskyddet till klädseln.

25.5.2021 kl. 13.25 Artikeln har uppdaterats information om Sibbo gymnasiums studentdimission.