Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Intresset för att resa är litet trots att vaccineringarna framskrider – företagare i Åbo: "Telefonen ringer oftare än tidigare, men bokningarna är få"

Kvinna sitter och tittar på sin telefon med kappsäck bredvid sig.
Bildtext Få bokar resor till utlandet i nuläget.

Trots att vaccineringarna framskrider är folk försiktiga med att boka resor till sommaren och hösten. Det är knappt med folk som bokar fritidsresor utomlands då framtiden ännu känns oviss. Rederierna förväntar sig däremot fler kryssningsbokningar om någon månad.

De finska myndigheterna avråder ännu folk att göra fritidsresor till utlandet i nuläget och det syns också i resebokningarna. Alla de researrangörer som Yle Åboland har talat med säger att de hoppas på tydliga besked av regeringen gällande hur exitstrategin ska fungera i praktiken.

Vid resebyrån Matkatoimisto Heta i Åbo berättar företagare Kirsi-Marja Salonen att det är knappt om bokningar för sommaren och hösten trots att man kommit på god väg med vaccineringarna.

- Folk vågar nog inte boka ännu, men det som syns nu är att vi får mera frågor gällande exempelvis flygerbjudanden. Telefonen ringer oftare nu än tidigare, men bokningarna är få, berättar Salonen.

De personer som bokar resor just nu är främst personer som besöker familjemedlemmar som bor utomlands eller personer som åker på arbetsresa. Salonen säger att hon inte förväntar sig att folk bokar fritidsresor innan hösten.

Ett flygplan i luften fotograferat underifrån.
Bildtext Främst affärsresenärer och personer med släkt och vänner utomlands reser just nu.

Även om en stor del av den vuxna befolkningen fått sin första vaccindos och en del kommer att få vaccin inom några månader råder ännu ovisshet gällande vaccination av barn och unga.

- För att åka på familjeresor undrar folk hur situationen gällande vaccin ser ut för barnens del. Föräldrarna åker knappast utan sina barn på resa och man vill därför också att barnen ska vara vaccinerade då de åker.

Många är också försiktiga med att boka kryssningar - men intresse finns

Också vid rederierna Viking Line och Tallink Silja är bokningsläget fortfarande rätt lugnt.

Marco Palmu som är försäljningsdirektör vid Tallink Silja säger att det nog kommer in bokningar för sommaren redan, men att det för tillfället handlar om ganska små mängder.

- Vi ser redan att tiotusentals människor har bokat resor, men vår kapacitet innebär stora volymer eftersom vi har så många avgångar per dag, och det behövs också stora volymer till sommaren, säger han.

M/S Baltic Princess åker förbi Runsala folkpark på väg från Åbo till Stockholm.
Bildtext Mängden bokningar förväntas stig om en månad.

Palmu tror att situationen till stor del beror på att myndighetsinformationen om regler för resande kan kännas oklar för många. Han påpekar att det däremot ändå är möjligt att åka på kryssning på ett coronasäkert sätt. Ifall man inte stiger iland, utan endast vistas ombord på båten, måste man inte sitta i karantän.

Både Palmu och Johanna Boijer-Svanström, informationsdirektör för Viking Line, säger att mängden bokningar förväntas stiga om en månad.

- Vi ser nog ett stort intresse för att resa i sommar. Däremot så är det nog många som ännu väntar på regeringens exitstrategi och följer med hur man kommer att lätta på reserestriktionerna.

Under pandemins gång har Viking Line gjort flera kundundersökningar, och undersökningarna tyder på att intresset för att resa i sommar ändå är stort bland kunderna.

Inrikeskryssningar är populära

Trots att bokningarna ännu är rätt få tror Marco Palmu på kryssningssommaren, eftersom det finns möjligheter att välja flera olika inrikeskryssningar i sommar.

Bland annat kommer Silja Serenade att göra kryssningar till Tallinn och Åland och Viking Lines M/S Gabriella kommer att kryssa till Hangö och Kotka.

- Eftersom vi erbjuder sådana här kryssningar och alla rederier har skapat trygga resmål för sommaren, så måste inte folk fundera på ifall de måste sitta i karantän, säger Palmu

Boijer-Svanström påpekar att många redan bokat in sig på de inhemska specialkryssningarna som Viking Line erbjuder. Dessutom har pandemin ändå medfört en del positiva saker för rederiets inhemska resmål.

- Det som har varit trevligt är att allt fler har hittat till Åland. Det är många finländare som aldrig har varit på Åland tidigare. Dessutom uppfattas Åland som den mest trygga destinationen baserat på våra kundundersökningar.

Tomt i Åbo hamn då effektiverad gränbevakning införs.
Bildtext Flera inhemska resemål har blivit populära.

För rederierna är sommarsäsongen viktig, särskilt med tanke på sysselsättningen. En stor del av personalen är permitterade och därmed skulle en bra sommarsäsong också leda till att personalen kan återvända till jobbet. På så vis spelar också de nya inhemska rutterna en viktig roll. 

- De är otrolig viktiga på flera olika sätt. Bland annat kan vi sysselsätta vår personal och sedan är det inte heller gratis att ha fartyg att bara ligga i hamnen, utan vi ser gärna att våra fartyg är i trafik.

Förväntningar om att utlandsresor blir möjliga till hösten

Även om coronaläget ännu är ett hinder för utlandsresor påpekar Boijer-Svanström att finländarna nog gärna åker till Stockholm och Tallinn när det väl är möjligt. 

- Så fort det är möjligt att resa utomlands och att man kan göra det på ett tryggt sätt kommer folk att åka. 

Stortorgets färggranna fasader i Gamla stan.
Bildtext Finländarna åker gärna till Stockholm då det är tryggt att resa igen.

Marco Palmu är också förhoppningsfull gällande hösten. I slutet av sommaren borde ännu fler vara vaccinerade, och han hoppas att den normala trafiken kommer igång i augusti.

Kirsi-Marja Salonen påpekar att människor antagligen kommer att avvakta en tid, och att andras upplevelser av att resa utomlands kommer att påverka hur mycket folk vågar boka utlandsresor.

- Om vi exempelvis via medierna får höra om att resor till andra länder har fungerat bra, då vågar också fler åka.