Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Malis militär grep landets president och premiärminister – väcker oro om en andra statskupp inom ett år

Från 2021
Bild på tre män som ser mot kameran. Männen ingår i Malis övergångsstyre efter augustis militärkupp.
Bildtext Den tidigare försvarsministern Bah Ndaw (i mitten) fick axla presidentrollen efter militärkuppen i augusti i fjol. I går greps han ändå av militären, vilket väcker frågor om en eventuell andra statskupp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Mali i Västafrika har militären gripit landets övergångspresident och premiärminister, enligt flera diplomat- och regeringskällor. Internationella aktörer som FN och EU fördömer nu händelsen, och kräver att ledarna friges omedelbart.

Presidenten Bah Ndaw och premiärministern Moctar Ouane greps bara några timmar efter en ommöblering av övergångsregeringen, där två av militärjuntans medlemmar blev utanför.

Enligt regeringskällor ska Ndaw och Ouane ha förts till en militärbas i Kati, som ligger norr om huvudstaden Bamako.

I augusti avsattes president Ibrahim Boubacar Keïta i en militärkupp, och den nu gripne presidenten och premiärministern fick i oktober i uppgift att övervaka övergångsperioden tillbaka till civilt styre. Han fördes då till samma militärbas där övergångsledarna nu uppges vara.

Nu väcks ändå rädslan för en andra statskupp inom loppet av ett år.

Flera internationella aktörer, bland annat EU, FN och Afrikanska unionen, fördömer militärens agerande i ett gemensamt uttalande, och kräver att ledarna släpps fria.

EU-medlemsländerna fördömmer "kidnappningen" av övergångsstyrets ledare.

– Det som hänt är både grovt och allvarligt, och vi är redo att ta till de åtgärder som behövs, kommenterade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter måndagens toppmöte i Bryssel.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte för sin del oro på Twitter.

– Jag kräver fred och att de friges omgående, skriver han.

En andra statskupp?

I huvudstaden Bamako var stämningen relativt lugn efter gripandet, men det rörde sig obekräftade rykten om en möjlig andra statskupp.

Nyhetsbyrån AFP lyckades få tag på premiärminister Ouane per telefon, och under det korta samtalet berättade han att soldater kommit för att hämta honom. Samtalet bröts ändå snart därefter.

Tanken med övergångsstyret var att det skulle vara civilt, men militären har ändå haft en betydande roll i regeringen. Presidenten Ndaw är tidigare försvarsminister och pensionerad officer inom armén. Assimi Goita som lett juntan valdes för sin del till vice president.

Militärens starka position inom det som skulle vara ett civilstyre har kritiserats hårt, och gårdagens ommöblering var ett svar på kritiken.

Armén fick behålla de strategiskt viktiga portföljerna som de redan innehaft innan ommöbleringen, men två kuppledare ersattes. Det handlar om försvarsminister Sadio Camara och säkerhetsminister Modibo Kone.

Folkomröstning i höst, val nästa år

Den tidigare presidenten Ibrahim Boubacar Keïta greps i augusti ifjol och avgick slutligt i oktober. Keïta avgick "för att undvika blodspilla".

Statskuppen föranleddes av demonstrationer som pågick i flera veckor, där demonstranterna beskyllde styret för korruption.

Övergångsstyret lovade i april att ordna en folkomröstning om landets grundlag i slutet av oktober. Val planeras i februari 2022.

Juntans starka position inom regeringen har ändå väckt frågor om huruvida man på allvar planerar att ordna val så pass snart.

Mali ansågs tidigare vara en av Västafrikas mest stabila demokratier. Det efter att man infört flerpartisystem år 1992. Under de senaste 20 åren har Mali ändå präglats av konflikter.

Också år 2012 genomfördes en statskupp, där kuppmakarna senare ersattes av en civil regeringing. Den lyckades ändå inte råda bot på de uppror och islamistiska terrorattentat som skakade landet, och läget förblev oroligt.

Just statskuppen 2012 och det upptrappade islamistiska våldet ledde till att man lät bygga upp flera internationella militärinsatser i landet, och sedan 2013 har FN en fredsbevarande styrka där. Insatsen är en av de farligaste i världen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln