Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hästtjejer vid stall i Nådendal utsattes för övergrepp i flera år – TS: Polisen slog till mot stallet under tisdagskvällen

Från 2021
Uppdaterad 26.05.2021 06:47.
Närbild på en brun hästs mule
Bildtext Bildsättningsbild. Ett par som driver ett stall i Nådendal anklagas för att ha utnyttjat unga hästtjejer i många år.
Bild: Mostphotos

Enligt uppgifter som Turun Sanomat har tagit del av, har ett stall i Nådendal i flera år utnyttjat unga flickor, bland annat genom att i princip tvinga dem att utföra tungt stallarbete. Dessutom har flera flickor utsatts för sexualbrott, enligt tidningen.

Enligt Turun Sanomat slog polisen till mot stallet under tisdagskvällen. Det är oklart om det handlade om ett gripande eller husrannsakan eller bådadera, skriver tidningen.

Polisen i Sydvästra Finland bekräftar för Turun Sanomat att tre polisanmälningar har gjorts. Till Yle säger polisen att flera personer har kontaktat polisen under tisdagen.

Enligt Turun Sanomats utredningar har tiotals flickor mellan 10 och 20 år utsatts för sexualbrott under åren. Flickorna har dessutom uppmanats att slå hästarna och tvingats att utföra stallarbete.

Paret som har tagit hand om stallverksamheten har samarbetat med Åbo djurskyddsförening, och stallet ägs även av föreningen. Åbo djurskyddsförening skriver på sin Facebook-sida att de uppgifter Turun Sanomat har rapporterat är felaktiga, och att man kommer att bemöta anklagelserna senare.

Yle Åboland har under tisdagen försökt nå djurskyddsföreningens verksamhetsledare Britt-Marie Juup. På djurskyddsföreningens Facebook-sida får föreningen arga kommentarer och många är överraskade över föreningens egna skriverier angående de anklagelser som Turun Sanomat har rapporterat om.

Föreningens styrelseordförande Kalle Tuulos hänvisar till Juup då Yle Åboland ringer upp.

- Jag kan och vill inte kommentera djurskyddsföreningens roll i det som hänt utan alla kommentarer ges av vår verksamhetsledare, säger Tuulos.

Juup har inte svarat i telefon eller per sms och har inte ringt tillbaka under dagen trots flera försök att nå henne?

- De har säkert bråttom inom föreningen just nu och jag skulle rekommendera att ni kontaktar Juup också via mejl, säger Tuulos.

Djurskyddsföreningen säger upp samarbetet med stallet i Nådendal

Åbo djurskyddsföreningen publicerade på tisdageftermiddag klockan 15 ett pressmeddelande på föreningens konton på sociala medier. I pressmeddelandet berättar föreningen att de anklagelser som riktats mot stallet i Nådendal har kommit som en överraskning för föreningens ledning.

Föreningen har under dagen beslutat att avsluta allt samarbete med stallet. Den person som har haft kopplingar till stallet har också lämnat föreningen.

britt-marie juup står framför kakskerta brandstation
Bildtext Arkivbild. Verksamhetsledare Britt-Marie Juup anser att det är bra att polisen går till botten med anklagelserna.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- De anklagelser som polisen nu utreder kom som en total överraskning för oss inom djurskyddsföreningen, säger verksamhetsledare Britt-Marie Juup i pressmeddelandet. Det handlar om mycket allvarliga anklagelser och det är bra att polisen utreder saken.

Enligt Juup hoppas djurskyddsföreningen att detta inte har skadat föreningens anseende och att man kan fortsätta föreningens verksamhet som normalt.

Polisen utreder nu om en förundersökning ska inledas

Polisen bekräftar på Twitter att man tagit emot några polisanmälningar i fallet. Flera personer har kontaktat polisen efter att nyheten publicerades, polisen utreder saken, och om en förundersökning i fallet ska inledas.

- Utredningen är riktigt i sin linda för tillfället och vi har fått in några polisanmälningar, säger kriminalkommissarie Petri Lamppu vid polisen i sydvästra Finland. Dessutom har polisen kontaktats av flera personer.

Har det alltså kommit in flera anmälningar under tisdagen?

- Det kan jag inte ännu säga men polisen i Nådendal och Reso har blivit kontaktade av flera personer och vi registrerar och samlar nu in all information vi har om ärendet, säger Lamppu. Efter det klarnar det om det finns skäl att inleda en förundersökning.

Vilka sorters brott handlar det alltså om?

- De anmälningar vi nu har fått in gäller sexualbrott och hot, säger Lamppu. Också en anmälan gällande förtal har lämnats in.

Stallets ägare bestrider alla misstankar och anklagelser

STT har fått tag på en av stallets ägare som anser att de brottsmisstankar om sexuellt ofredande som riktats mot stallet och dess ägare inte stämmer.

Enligt kvinnan som är delägare i stallet handlar allt om förbittrade ungdomar som nu tar ut sin hämnd mot stallet.

- Av någon anledning har ungdomarna råkat i gräl med oss eller så har vi sagt upp deras plats här vid stallet och därför är man nu arga och kommer med dessa anklagelser, säger kvinnan till STT. Inte har vi tvingat någon till tvångsarbete heller och vem som helst kan se att vi inte har undernärda hästar här hos oss.

De bilder som har delats på bland annat sociala medier är nästan tio år gamla och beskriver inte läget just nu.

Stadsveterinären hittade inga bevis på vanvård

Åbo stads övervakande veterinär Tiina Korte-Mattila säger till STT att hon på tisdagen genomförde en officiell djurhållningsgranskning vid stallet och hittade inga bevis på att det skulle ha förekommit vanvård av hästar vid stallet.

- Ägarna kontaktade mig för ett par veckor sedan och bad om en granskning och den genomfördes nu, säger Korte-Mattila. Det fanns heller inga undernärda hästar vid stallet och inte hittade jag hästar som skulle ha utsatts för våld heller.

Korte-Mattila kände inte till de brottsmisstankar som har riktats mot stallet och hörde först om dem då hon hade besökt stallet.

Turun Sanomat var först med nyheten.

Artikeln är uppdaterad 26.5 klockan 6.46 med uppgifter från Turun Sanomat om att polisen slog till mot stallet under kvällen.

Artikeln är uppdaterad klockan 15.10 med uppgifter från polisen samt djurskyddsföreningens styrelseordförande.

Artikeln är uppdaterad klockan 15.10 med uppgifter från polisen samt djurskyddsföreningens styrelseordförande.

Artikeln uppdaterad 15.40 uppgifter från pressmeddelandet som Åbo djurskyddsföreningen har skickat ut.

Artikeln är uppdaterad 18.10 med uppgifter från STT som har talat med stallets kvinnliga delägare.