Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair ändrar sig – dirigerar om flygen över Belarus

Från 2021
Ett Finnairplan flyger under en solnedgång. Himlen är orange.
Bildtext Finnair slutar flyga över Belarus.
Bild: Marcel Lorenz / AOP

Flygbolaget Finnair har beslutat att sluta använda belarusiskt luftrum tillsvidare.

Det första flyget som påverkas av beslutet är morgondagens (onsdagens) flyg till Gazipaşa i Turkiet. Flygresan blir något längre, skriver Finnair på Twitter.

Flygbolaget meddelade i går att man fortsätter att flyga rutterna som vanligt, men nu läggs alltså trafiken om. Beslutet bygger på riktlinjer från Traficom som Finnair fått under tisdagsmorgonen.

– Det här Ryanairfallet är extremt oroväckande och mycket exceptionellt. Det är bra att såväl olika länder som de viktigaste luftfartsorganisationerna har krävt en grundlig utredning, säger Finnairs kommunikationsdirektör Päivyt Tallqvist till nyhetsbyrån STT.

Påverkar bland annat resor till Grekland

Enligt Tallqvist flyger Finnair sällan över Belarus, men omdirigeringen leder ändå till extra kostnader för bränsle och mer koldioxidutsläpp.

Förändringen påverkar bland annat resor till Turkiet och Grekland.

Beslutet kommer efter EU-toppmötet där man slog fast nya, hårdare sanktioner mot Belarus. Belarusiska flygbolag får till följd av EU-beslutet inte landa på flygplatser inom EU eller flyga i EU:s luftrum.

Allting bottnar i att ett Ryanairplan på väg från Aten till Vilnius på söndagen eskorterades ner av ett jaktplan till den belarusiska huvudstaden Minsk på order av den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko. Då planet hade landat greps journalisten och aktivisten Roman Protasevitj samt hans flickvän.

Diskussion om artikeln